Uhapšen špijun, državljanin Srbije – dostavljao podatke službama Albanije i Kosova

Uhapšen špijun, državljanin Srbije – dostavljao podatke službama Albanije i Kosova

U zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Višeg javnog tužilaštva (VJT) Jagodina, nastavljena je istraga i procesuiranje grupe lica koja je formirala obaveštajnu mrežu na teritoriji Srbije po nalogu albanske i kosovske obaveštajne službe. U tom kontekstu, uhapšen je još jedan član grupe, P.M. iz Jagodine, koji se sumnjiči za špijunažu i kome je određen pritvor do 30 dana. P.M. je navodno bio zadužen za prikupljanje i dostavljanje informacija o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije, koje su dalje korišćene za diskreditaciju Srbije u međunarodnim okvirima.

Ranije ove godine, BIA je otkrila i razbila ovu špijunsku mrežu, a pritom je uhapšen vođa grupe D.R, koji je bio saradnik Državne informativne službe Albanije (ŠIŠ). D.R. je, uz pomoć svoje mreže, prikupljao podatke o bezbednosnim službama Srbije i Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno tokom kriznih situacija na severu KiM. Osim toga, tajno je snimao pokrete srpskih bezbednosnih snaga u opštini Raška, a pronađena je i oprema za snimanje u blizini sela Karadak.

Ova operacija BIA je deo šireg napora da se suzbije špijunaža i zaštiti državna bezbednost Srbije. Uhapšeni članovi špijunske mreže suočavaju se sa ozbiljnim optužbama, a istraga se nastavlja kako bi se utvrdio pun obim njihovih aktivnosti i eventualno identifikovali dodatni saučesnici. Ovaj slučaj naglašava stalnu potrebu za budnošću i saradnjom između različitih bezbednosnih agencija u borbi protiv obaveštajnih pretnji.