Udruženja poljprovrednika: Država isplatila 3,2 milijarde dinara podsticaja za nepostojeća grla krava

Udruženja poljprovrednika: Država isplatila 3,2 milijarde dinara podsticaja za nepostojeća grla krava

Udruženja proizvođača goveda centralne Srbije I Mačve ukazala su na postojanje takozvanih fantomskih krava u stočnom fondu Srbije na osnovu čega je prethodne godine isplaćeno iz budžeta 3,2 milijarde dinara podsticaja, tražeći od države I nadležnog ministarstva da stane na put zloupotrebi ističući da su ta sredstav mogla biti utrošena za pivećanje davanja srpskom seljaku I za čipovanje grla čime bi se nakon dugog niza godina iščistio registar stoke.

„Nema više oporavka sela, da mu dadu med I mleko selo da se oporavi više ne može, dovedeno do dan. Gototo više, 55 hiljada gazdinstava nema od 2018. godine gde su ta gazdinstva?“ Ovako govori sada već bivši proizvođač mleka iz gružanskog sela Balosave Dragan Milošević, koji je pre dve godine odustao od tog posla koji kako tvrdi nije bio isplativ I preorijentisao se samo na proizvodnju teladi. On tvrdi da je država srpskog seljak pustila niz vodu I da teško da može bilo šta da se promeni po tom pitanju.

“ Stanje sa poljoprivredom je veoma loše I gotovo, krah je gotov, neizbežan. Subvencije vrlo male, država jednostavno samo gleda da otkači seljake niz vodu da pusti to više niko ne okreće pažnju. Te subvencije što daju to je vrlo malo, nedovoljno, naroda je sve manje sve viši inputi što treba za proivodnu, stočne rane, semena sve su skupljaseljak je doveden do prosjačkog štapa“, kaže Milošević

Udruženja proizvođača goveda centralne SrbijeI Mačve kažu da je tokom proše godine predato 804 miliona litara mleka. Ako se uzme da je prosek po grlu oko 5 hiljada litara, prostom računicom se dolazi do broja od oko 150 hiljada krava. Milija Palamarević iz Udruženja proizvođača goveda centralne Srbije kaže da su sa druge strane subvencije prema zvaničnim podacima ministarstva isplaćene za 228 hiljada muznih krava.

„Mi vidimo da razlika od 78 hiljada grla je razlika koja praktično je preko 3 milijarde dinara otišlo sigurno ljudima koji sigurno nisu proizviđači mleka I ne gaje stoku“, kaže Palamarević

On ističe da njihova dva udruženja traže od države da se spreči dalja zloupotreba, a kako kaže ponudili su I konkretna rešenja.

„Naša dva udruženja su dala predlog da država odnosno ministarstvo prpiše meru I da uz pomoć veterinarskih stanica koje su na terenu odradi program obeležavanja goveda čipovanjem jer jedino na taj način može da se odredi tačan broj grlai da se očisti registar I da mi jednom imamo tačan broj podataka“.

Palamarević ističe da bi na taj način ministarstvo ujedno došlo I do poražavajućih rezultata kada je reč o stočnom fondu u Srbiji.

„Onda će oni znati da ovo što smo mi tražili 55 hiljada po kravi I 150 hiljada za junisu uopšte nije ozbiljan novac koji će država dati jer broj grla je jako mali na terenu, a to moraju učiniti što pre ukoliko misle da spese stočni fond I da spase sva sela Srbije. Ukoliko to ne urade u ovoj godini apsolutno nam je kraj“

Predsednik Udruženja proizvođača goveda u Mačvi Goran Vasić kaže da se u javnosti tokom prošle godine pominjalo oko 500 hiljada hektara šuma koje su porodična poljoprivredna gazdinstva prijavila kao obradive površine I na taj način navodno obmanuli državu I dobili podsticajna sredsta, a sada sa druge strane se pojavljuje podatak da je ta ista država isplatila podsticaje za nekoliko desetina hiljada krava koje ne postoje. On kaže da je očigledno stav države da su poljoprivrednici najveći kriminalci, zbog čega I insistiraju da se stavri isteraju na čistac.

„Da se stavrno vidi ko su kriminalci I lopovi ovde u Srbiji. Ako imamo činjenicu da su poljoprivredna gazdinstva I srpsko selo najveće žrtve tranzicije kroz koju prolazi ova država onda nas ovo strašno pogađa da od žrtve pravite kriminalce I lopove a istina je na drugoj strani. Da oni koji se nakače na agrarni budžet temeljito ga crpegodinama, decenijama I došli smo u situaciju da nemamo ni mesa, ni mleka ni povrća da će nam deficit svih tih prehrambenih proizvoda I mesa I mleka I povća biti na nivou agrarnog budžeta“.