U Zaječaru 6. novembra Dan žalosti zbog pogibije rudara

U Zaječaru 6. novembra Dan žalosti zbog pogibije rudara

Povodom tragedije na separaciji uglja rudnika lignita „Lubnica“ u Grljanu, saopštenjem se oglasio gradonačelnik Zaječara, i proglasio ponedeljak 6. novembar Danom žalosti.

“Najdublje me je potresla strašna vest o tragičnoj smrti dvojice naših rudara na separaciji rudnika lignita „Lubnica“ u Grljanu. Ova tragedija, koja se dogodila posle havarije na separaciji ovog rudnika, u kojoj su stradali naši rudari, a jedan njihov kolega zadobio povrede, potresla je sve građane Zaječara i meštane naših sela“, rekao je on, prenosi Danas .

Kako je u saopštenju istakao, njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebljive.

“Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad u obavljanju ovog teškog posla, vredni poštovanja, a njihova tragedija veliki gubitak. Zato Zaječar, kao i cela Srbija, danas posebno žali zbog gubitka njihovih života. Porodicama i koleginicama i kolegama nastradalih rudara želim da iskažem iskreno saučešće u svoje i u ime svih građana Zaječara, a njihovom kolegi koji je zadobio povrede, brz oporavak. Zaječar ne sme i neće nikada zaboraviti rudare koji su nastradali u ovom događaju”, kazao je Ničić.

Ponedeljak, 06. novembar 2023. godine, proglasio je Danom žalosti na teritoriji grada.