Raspisan tender za projektovanje treće linije beogradskog metroa

Raspisan tender za projektovanje treće linije beogradskog metroa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, saopštio je da je u toku tender za projektovanje treće linije beogradskog metroa, koja će povezivati Bežaniju i Banjicu. Vesić je pozvao domaće i strane kompanije da učestvuju na tenderu, čiji je rok za podnošenje ponuda 1. oktobar ove godine.

Ministarstvo je podsetilo da su prve dve linije metroa, od Makiša do Mirijeva i od Mirijeva do Zemuna i Bežanije, već u fazi izgradnje. Vesić je naglasio da će građani uskoro videti prve metro stanice, a da tender za projektovanje treće linije metroa ukazuje na dugoročne planove države.

„Nadam se da će mnoge kompanije, uključujući i domaće, uzeti učešće u ovom projektu. Prve dve linije projektovane su na osnovu međudržavnog sporazuma sa francuskom kompanijom Ežis, potpisanog pre 2012. godine, koji smo poštovali. Za treću liniju nije bilo preuzetih obaveza, pa smo raspisali tender za njeno projektovanje“, izjavio je Vesić.

Projektovanje treće linije, čija je planirana dužina oko 24 kilometra, vrednovano je na 25 miliona evra, a tender je raspisan 10. avgusta. Ceo projekat izgradnje metroa vode i finansiraju Ministarstvo finansija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz nadzor prvog potpredsednika Vlade i ministra finansija, Siniše Malog, i ministra Vesića.