U Srbiji sve manje inspektora, niske plate i previše posla su samo deo problema

U Srbiji sve manje inspektora, niske plate i previše posla su samo deo problema

Posao inspektora u Srbiji veoma je nepopularan. Samo na republičkom nivou od potrebnih 3.600 nedostaje 1.300. Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže za RTS da će situacija do kraja ove i sledeće godine biti još teža. Kao glavne razloge ističe niske plate i nedovoljnu pravnu zaštitu. Poziva nadležene da sprovedu hitne mere.

U mnogim sektorima nedostaje inspektora. Od potrebnih 14 inspektora geološke i rudarske inspekcije, ima ih samo šest. U elektroenergetskoj inspekciji, šest manje od potrebnih 10. Upola manje je inspektora i u drumskoj inspekciji.

U građevinskoj ih je, od 15 potrebnih, samo devet. U Inspektoratu za rad je nešto bolja situacija, a u inspekciji socijalne zaštite ih takođe radi upola manje nego što je potrebno, dok ih je u zdravstvenoj samo 36 inspektora.

Dragoman Paunović iz Mreže inspektora Srbije kaže za RTS da će situacija za brojnošću inspektora biti još gora već krajem ove i tokom naredne godine. 

Podseća da je Ministarstvo državne uprave još 2019. godine u okviru jednog projekta utvrdilo minimalni broj inspektora kako bi se osigurala zakonitost i bezbednost u državi.

Po toj računici, Srbiji je poterebno 3.600 republičkih inspektora i još oko 2.000 na nivou lokalnih samouprava i AP Vojovodine.

Republičkih trenutno ima 2.300, a na lokalnom nivou i Vojvodini nedostaje oko 800 inspektora.

Razloge za manjak isnpektora Paunović vidi u propustu države koja se nije dovoljno bavila strukturalnom reformom inspekcijskog sistema i statusom samih inspektora, nego samo procesnih pitanja.

Kao jedan od najvećih problema, Paunović ističe niske plate.

„Dilpomirani doktor medicine ili veterine treba da dođe u inspekciju za platu od 64.000 dinara u zvanju savetnika. Za to mesto potrebno je tri godine radnog iskustva i položeni državni i inspektorski ispit“, navodi Paunović.

Kako naglašava, za platu od 84.000 potrebno je pet godina iskustva. „Poredeći sa visinom primanja u drugim sektorima, jasno da je odaziv za inspektorski posao veoma mali“, dodaje.

Zato se, konstatuje, i konkursi koji se raspisuju završavaju neuspešno.

Prema njegovim rečima, inspektori su svakodnevno izloženi problemima koji se tiču njihovog ličnog integriteta.

Paunović ističe da država nema odgovor na takve pojave. „Pretnje i fizički napadi na inspektore završavaju kod sudije za prekršaje sa minimalnim kaznama“, navodi Paunović naglašavajući da naš zakon kao i drugim državama Evrope i regiona prepoznaje takve slučajeve kao napad na službeno lice.

„Ali tužilaštvo u praksi bi moralo te napade tako i da tretira“, kaže Paunović.

Paunović ukazuje i na to da se posledice manjka inspektora već vide u praksi. „Ove godine će u penziju otići 200 inspektora, a neki odlaze i zbog velikog opterećanja u radu – jedan u Holandiji radi ono što u Srbiji rade tri inspektora“, dodaje Paunović.

Navodi da je Mreža inspektora Srbije ukazala nadležnima na alarmantno stanje – da neće imati ko da kontrološe bezbednost i zakonitost.

„Ako to nije slučaj, ko će naterati investitora da sprovede potrebne mere za bezbedan rad na gradilištu“, pita Paunović.

Smatra da hitno treba povećati plate inspektorima i da se po ugledu na zemlje regiona reforiše sistem inspekcije u pogledu organizacije rada, trenutno egistira više je od 40 različitih inspekcija u raznim ministarstvima. Predlaže grupisanje inspekcija u inspektorate.

Tu su, dodaje, i problem pravne zaštite i dnevnice inspektora. Kaže da se rad inspektora na terenu plaća dnevnicom od samo 150 dinara.