U Srbiji otkazana projekcija filma o Mariupolju

U Srbiji otkazana projekcija filma o Mariupolju

U Kulturnom centru srpskog grada Lazarevca otkazana je projekcija dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova „20 dana u Mariupolju“, koji je osudilo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje pritisak Srpske radikalne stranke na Centar za kulturu Lazarevac, koji je doveo do zabrane prikazivanja dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova „20 dana u Mariupolju” na festivalu Beldocs u Lazarevcu.

Javnosti treba da bude jasno da meru kojom se zabranjuje distribucija kinematografskog dela ili informacije može primeniti samo nadležni sud na zahtev tužioca“, navodi se u saopštenju.

Dan pre projekcije zakazane za 11. oktobar, Srpska radikalna stranka je na svom sajtu objavila saopštenje u kojem „poziva rukovodstvo opštine Lazarevac i Kulturnog centra Lazarevac da otkažu promociju filma ukrajinskog novinara Mstislava Černov i apeluje na nadležne organe da spreče promociju ovog filma u bilo kom – kom mestu u Srbiji”.

Pošto radikali, kažu, podržavaju Rusku Federaciju, zabrinuti su zbog „promocije ovog izrazito antiruskog propagandnog filma režima iz Kijeva“ i pitaju se ko finansira projekciju filma, budući da je prijem na projekciju besplatno.

Nakon toga, projekcija filma je otkazana. Organizatori festivala Beldocs rekli su da ne stoje iza ove odluke i da će učiniti sve da ovaj film bude prikazan što pre.

Film govori o timu ukrajinskih novinara koji su bili u Mariupolju uoči ruske invazije na Ukrajinu. Tokom opsade i napada, oni su jedina međunarodna novinarska grupa koja je preostala da dokumentuje zločine rata i prenosi snimke.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra porazom to što je Kulturni centar Lazarevac podlegao pritisku marginalne političke grupacije i odlučio da sa svog repertoara skine film koji je bez problema prikazan na prethodnom Beldocs festivalu u maju ove godine. “, navodi se u saopštenju.

Takođe, pozivamo nadležne da odgovore na nezakonit pritisak i obezbede nesmetano prikazivanje filma“, navode autori saopštenja.

Vredi napomenuti da Srbija i dalje odbija da uvede sankcije Rusiji.

Konkretno, Narodna skupština Srbije – Skupština Srbije – u julu je izglasala smenu ministra privrede Radeta Bašte, koji je ranije ove godine neočekivano ponudio da se pridruži sankcijama Evropske unije Rusiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je odbijanje sankcija Ruskoj Federaciji kao „moralni stav”