U Srbiji od ponoći skuplja putarina za oko 10 odsto

U Srbiji od ponoći skuplja putarina za oko 10 odsto

U Srbiji će putarina od ponoći poskupeti za oko 10 odsto na osnovu novog cenovnika Puteva Srbije, na koji je saglasnost dala Vlada Srbije.

Tako će od 10. jula putarina od Beograda do Šida koštaće 500 dinara, dok je trenutna cena 450 dinara.

Od Obrenovca do Preljine izdvajaće se takođe 50 dinara više, odnosno umesto 510 dinara putarina će koštati 560 dinara, dok će put od Beograda do Subotice biti skuplji za 70 dinara i košta će 800 umesto 730 dinara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da se novcem od povećanja cene putarina od 10. jula finansira održavanje puteva, koji moraju da budu konkurenti jer je Srbija tranzitna zemlja i dodao da očekuje da država ove godine od naplate putarina prihoduje 48 do 50 milijardi dinara.

„Povećanje cene putarine bio je predlog ‘Puteva Srbije’, vlada je to usvojila, a ja sam insistirao da svi koji koriste ‘tag’ imaju 6,0 odsto popusta, što su gotovo sva teretna i deo putničkih vozila. Uveli smo i da teretna vozila sa Evro 6 motorom imaju popust od 10,0 odsto, kako bismo stimulisali prevoznike da kupuju vozila sa Evro 6 motorom, jer najmanje zagađuju životnu sredinu“, rekao je on za RTS, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vesić je ponovio da će do kraja godine biti osnovano posebno preduzeće za naplatu putarine, jer će od 2025. godine biti uvedena putarina i na brzim saobraćajnicama u zemlji, kojih će već do kraja ove godine biti znatno više, budući da sledi završetak radova na deonici Šabac-Loznica, kao i na delovima Moravskog i Dunavskog koridora.