Lavrov: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

Lavrov: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika

U nuklearnom sukobu ne može biti pobednika, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu u intervjuu za RT i Sputnjik.

Na pitanje o mogućnosti da sukob u Ukrajini izazove nuklearni rat između Rusije i Zapada zbog stalnih pokušaja SAD i njenih saveznika da eskaliraju situaciju, Lavrov je podsetio da smo „mi [Moskva] inicirali mnogo izjava pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN da ne može biti pobednika u nuklearnom ratu, on nikada ne može da se započne.

„Ovo je naš stav. I mi ćemo čvrsto stajati na ovom stavu“, insistirao je on.

Ruski ministar diplomatije je takođe ponovio da Rusija ima sopstvenu „doktrinu koja jasno propisuje šta bi moglo biti kada bismo bili primorani da upotrebimo nuklearno oružje“.

Ova doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja samo ako se takvo oružje, ili druge vrste oružja za masovno uništenje, koriste za gađanje Rusije, ili ako je zemlja suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog naoružanja.

Lavrov je takođe kritikovao američku administraciju zbog pokušaja da zavrti ukrajinski sukob, insistirajući da se „oni ponašaju, pa, rekao bih, neodgovorno. A planovi koje prave, grade zaista imaju neke rizike.“