Moldavija ispunila polovinu uslova za dalje kretanje u EU

Moldavija ispunila polovinu uslova za dalje kretanje u EU

Prema rečima predsednice Moldavije Maje Sandu, Moldavija je završila 16 od 35 mera koje je trebalo da se sprovede do kraja 2022. godine da bi se unapredio proces integracije u Evropsku uniju, još devet je u fazi završetka.

Među realizovanim merama, predsednik Moldavije je naveo usvajanje u parlamentu novog Izbornog zakonika, koji je stupio na snagu 1. januara, i Vladinu Uredbu o javnim nabavkama male vrednosti, izjavila je Sandu u sredu na sastanku sa članovima Nacionalne komisije za evropske integracije Moldavije, prenosi „Evropska pravda“

Među merama koje su u fazi završetka su vanredno ocenjivanje kandidata za Visoki savet sudija i Visoki savet tužilaca Moldavije, uspostavljanje jasnih nadležnosti Tužilaštva za borbu protiv korupcije i Nacionalnog centra za borbu protiv korupcije. U fazi izrade je i paket nacrta zakona koji će politiku, privredu, medijsku sferu osloboditi uticaja oligarha.

Predsednica Moldavije je pozvala na završetak preostalih mera evropskih integracija do kraja marta 2023. godine. „Evropske integracije su projekat naše zemlje koji će obezbediti mir, doprineti ekonomskoj modernizaciji zemlje i podići životni standard ljudi. To je projekat kome svi možemo i treba da doprinesemo“, objasnila je ona.

Evropska komisija je u junu 2022. preporučila da se Moldaviji dodeli status kandidata, pod uslovom da se preduzmu određeni koraci. Moldavija bi posebno trebalo da završi glavne korake nedavno započete sveobuhvatne reforme pravosudnog sistema, da otkloni nedostatke koje su OEBS i Venecijanska komisija identifikovali u oblasti pravosuđa.

Takođe, Moldavija mora da ispuni svoje obaveze u borbi protiv korupcije na svim nivoima preduzimanjem odlučnih mera za efikasnu istragu slučajeva. Takođe je neophodno sprovesti „deoligarhizaciju“, eliminišući prekomerni uticaj stečenih interesa na ekonomski, politički i društveni život, dovršiti reformu upravljanja javnim finansijama, ojačati zaštitu ljudskih prava, posebno ranjivih grupa.

Ukrajinci podržavaju ispunjavanje zahteva evropskih institucija za ubrzanje pristupa Ukrajine Evropskoj uniji. Evropska unija je, na zahtev Ukrajine, pristala da izvrši ranu procenu sedam preporuka, koja se očekuje već u proleće 2023. godine.