Litvanija: Produženja vanrednog stanje za mesec dana

Litvanija: Produženja vanrednog stanje za mesec dana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije predlaže da se vanredno stanje u Litvaniji produži do 17. aprila ove godine.

Prema predlogu ministarstva, vanredno stanje će nastaviti da deluje u celom graničnom pojasu duž državne granice Litvanije sa Belorusijom i na granici sa Kalinjingradskom oblašću Ruske Federacije, kao i na kontrolnim punktovima koji se nalaze van graničnog pojasa. .

„Vojna agresija Rusije u Ukrajini traje već godinu dana – nastavljaju da se vrše zločini protiv čovečnosti, ratni zločini, kršenje međunarodnog prava. Predlažemo produženje vanrednog stanja, jer u uslovima napete geopolitičke situacije, mi mora da obezbedi javnu bezbednost, ustavni poredak i nacionalnu bezbednost“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Za vreme vanrednog stanja na snazi će već sprovedene mere: pojačano će se sprovoditi zaštita granica, vršiće se provere na granici, kao i do sada, primenjivaće se stroži vizni režim – izdavanje viza građanima. Rusije i Belorusije u službama za izdavanje viza Republike Litvanije u inostranstvu, osim u slučajevima kada je posrednik Ministarstvo spoljnih poslova.

Za vreme vanrednog stanja biće moguće koristiti državnu rezervu kako bi se obezbedilo adekvatno finansiranje državnih institucija uključenih u upravljanje vanrednim stanjem i otklanjanje mogućih pretnji nacionalnim bezbednosnim interesima države.

Napominje se da je implementacija nacrta rezolucije usmerena na upravljanje pretnjama, tako da neće izazvati neprijatnosti stanovnicima Litvanije. Tokom vanrednog stanja, litvanska vojska može biti pozvana u pomoć.

Treba napomenuti da je ranije Litvanija produžila vanredno stanje u vezi sa ratom u Ukrajini na period od 3 meseca. Vanredno stanje je poslednji put produženo početkom decembra.