U Kragujevcu održan protest protiv iskopavanja litijuma

U Kragujevcu održan protest protiv iskopavanja litijuma

U Kragujevcu je danas održan protest protiv iskopavnaja litijuma i istražnih radnji na teritoriji Šumadije pod nazivom Poziv na odziv, stop Rio Tintu.

Kako je naglašeno u pozivu na društvenim mrežama to je pre svega skup podrške građanima Zapadne Srbije, Jadru, koji su prvi na udaru istraživačkih kompanija, ali i svim drugim delovima Srbije koji su na mapi potencijalih lokacija za iskopavanje litijuma i bakra i otvaranje rudnika.

Organizatori skupa ističu da se na platou kod Robne kuće okupio veliki broj građana kako bi podigao glas u znak odbrane onoga što smo nasledili od predaka i što bi kao takvo trebalo da ostavimo i generacijama koje dolaze.

Šumadija je jedna od lokacija na kojoj su najavljena potencijalna ispitivanja stranih kompanija, a za Kragujevac je posebno ugrožavajuće to što je na mapi i Gruža i Gružansko jezero sa kojeg se snabdeva vodom više od 200 hiljada građana.

Okupljenim građanima su se obratili Ljiljana BRanković iz SEOS-a ( Savez ekološkoh organizacija Srbije) i Ivan Milosavljević Buki.