U Institutu za tranfuziju rezerve krvi za svega dan i po – nulta i A krvna grupa najpotrebnije

U Institutu za tranfuziju rezerve krvi za svega dan i po – nulta i A krvna grupa najpotrebnije

Rezerve krvi od početka godine su smanjene, rekla je za RTS Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi. Najviše nedostaje nulta i A krvna grupa. Od ponedeljka je prikuljpeno 900 jedinica krvi, a na nedeljnom nivou potrebno je 1.800 do 2.000 jedinica. Operacije se za sada ne odlažu, napomenula je Knežević i navela primer da je za operciju kuka ili srca potrebno i do 5 jedinica krvi.

Ni u novoj godini se nisu povećale rezerve krvi. U Institutu za tranfuziju krvi ima za svega dan i po, a strahuju da se zalihe neće povećati ni zbog predstojećih praznika.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su rezerve krvi od početka godine smanjene i da Institut već duži vremenski period raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi, zbog velikih potreba klinika za krvlju .

“ M i nikako ne uspevamo da povećamo tu rezervu, bez obzira na to koliko jedinica krvi prikupimo , jer zaista su potrebe velike. U ovom momentu najviše nedostaje 0 krvna grupa, kako pozitivna, tako i negativna, ali i A krvna grupa. S obzirom na to da su 0 pozitivna i A pozitivna krvna grupa najčešće u našoj populaciji, i najpotrebnije, najveći broj pacijenata je upravo tih krvnih grupa“, kaže Kneževićeva.

S druge strane su i negativne krvne grupe smanjene, zato što samo 15 odsto n aše populacije ima negativn u krvn u grup u.

Poziv upućujemo svim ljudima dobre volje da se odazovu i u narednom periodu doniraju krv, bez obzira na krvnu grupu, navodi Kneževićeva.

Kneževićeva kaže da bi na nedeljnom nivou bilo idealno da se prikupi između 1.800 i 2.000 jedinica krvi.

„Prethodne nedelje je prikupljeno nešto više od 1.500 jedinica krvi, s tim što bih napomenula da smo prethodne nedelje imali dve velike akcije – akciju crveno-bela krv gde je prikupljeno na stadionu „Rajko Mitić“ oko 380 jedinica krvi, a imali smo i u nedelju pet akcija u crkvama i hramovima u Beogradu u saradnji sa SPC gde je prikupljeno oko 200 jedinica krvi. Tako da su ove akcije pomogle da se poveća broj prikupljenih jedinica krvi, ali opet nismo došli do tih 1.800 o kojima pričamo“, podvukla je Kneževićeva.

Prema njenim rečima, prikupljeno je oko 900 jedinica krvi od ponedeljka. Juče je p rikupljeno oko 400 jedinica krvi, a prethodnih dana je bilo oko 200.

„Tako da bih iskoristila priliku da čestitam Lazarevčanima koji su juče imali jednu sjajnu akciju sa 123 jedinice krvi i još jednom su dokazali zašto je Lazarevac najhumanija opština godinama“, rekla je Kneževićeva.

Za sada se operacije ne odlažu. Izlazim o u susret potrebama klinika, ali postoji bojazan p osebno kada su prazni ci, istakla je Kneževićeva.

Navodi da je za o dređene operacije potrebno tri do četiri jedinice krvi, na primer za operaciju u kuku nekada i 5 jedinica krvi, za operaciju na otvorenom srcu isto nekada četiri do pet jedinica krvi, nekada i više.

„Ali mogu se destiti masovne nesreće, nikad ne znamo kada to može se dogodi, da se potroši deset i više jedinica krvi samo za jednu povređenu osobu“, navela je primer.

Zbog toga je važno da ta rezerva zaista bude stabilna. A da li će biti stabilna, zavisi od svih nas, jer samo 3 odsto stanovništva daje krv, onih 97 odsto se oslanja na ova 3 odsto, dodaje ona.

Optimalno bi bilo da su rezerve krvi trodnevne. Idealno bi bilo da su petodnevne, zaključila je Kneževićeva.