U EU svinjsko meso poskupelo čak 40 odsto – očekivan rast cena i u Srbiji

U EU svinjsko meso poskupelo čak 40 odsto – očekivan rast cena i u Srbiji

U svetlu nedavnih dešavanja na tržištu svinjskog mesa, interes za proizvodnju, uvoz i cene ovog važnog prehrambenog resursa privukao je pažnju kako stručnjaka, tako i relevantnih državnih institucija. S obzirom na dominaciju svinjetine u srpskoj prehrambenoj kulturi, pitanja o nestašicama, uvozu i regulacijama postaju ključna tema razgovora. Zbog afričke kuge, svinjetina je u Evropskoj uniji poskupela čak 40 odsto. U Srbiji cene još miruju, ali se poskupljenje očekuje od narednog meseca.

Više od 90 odsto svinjskog mesa u maloprodaji potiče sa domaćih farmi, što govori o značaju svinjetine u ishrani građana Srbije. Iako se suočava sa izazovima skupljeg uzgoja, očekuje se da cene svinjskog mesa mogu porasti. Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije naglašava da, uprkos većim troškovima uzgoja, prodavci svinjskog mesa moraju uzeti u obzir kupovnu moć stanovništva. Očekivani blagi porast cena trebao bi biti uravnotežen kako bi se očuvala pristupačnost proizvoda.

Uvoz živih životinja zadržao se na istom nivou kao i prethodne godine, ali sa znatnim rastom cena za 45 odsto. Ovo je izazvalo polemiku među stručnjacima i relevantnim institucijama. Žarko Malinović iz Ministarstva trgovine ističe da je važno balansirati potrebe za uvozom i zaštititi domaće proizvođače od potencijalne deregulacije uvoza. Kontrole uvoza su stroge, a zamrznuto meso je namenjeno za preradu, a ne za prodaju kao sveže. Pitanje usaglašavanja domaćih i evropskih propisa takođe je otvoreno u raspravi.

Nestašica mesa, naročito u pogledu krajnje potrošnje i prerade, je istaknuta kao izazov. Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, naglašava da je država preduzela mere kako bi se suočila sa ovim izazovima. Zaraza je dovela do eutanazije oko 31.500 svinja, a Ministarstvo je preduzelo rigorozne kontrole i mere kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze. Obeštećenje je pruženo poljoprivrednicima čije su svinje bile eutanazirane, ali su bile upisane u registar.

Svinjetina ostaje ključna komponenta srpske prehrambene kulture, a aktuelne diskusije oko uzgoja, cene, uvoza i zaštite domaćih proizvođača odražavaju duboko ukorenjen značaj ovog mesa. Stabilnost snabdevanja svinjetinom i očuvanje dostupnosti ovog proizvoda za građane ostaju prioriteti, dok su odgovarajuće mere zaštite i kontrole ključni kako bi se osigurala kvalitetna i bezbedna isporuka na tržište.