U 2023. godini registrovano 668 slučajeva samoubistava u našoj zemlji

U 2023. godini registrovano 668 slučajeva samoubistava u našoj zemlji

Danas se obeležava Svetski dan prevencije samoubistva i tim povodom večeras u 19.00 časova počinje četvrti Beogradski festival mentalnog zdravlja koji će trajati do 10. oktobra. U okviru festivala održavaće se brojne radionice i edukacije u službi boljeg psihičkog stanja građana. 

Trećina stanovništva Srbije ima psihičkih poteškoća, prema zvaničnim informacijama. Iz Pokreta za mentalno zdravlje ističu da je građanima neophodna pomoć, da se o tim temama javno i kontinuirano govori, kao i da se ruše predrasude i razbije stigma.

„Danas je svetski dan prevencije samoubistva i nama je bilo jako važno da otvorimo sa sa današnjim događajem koji će predstaviti jednu globalnu akciju „Pokreni razgovor, unesi svetlost“ i mi ćemo se pridružiti jednoj globalnoj akciji na kojoj učestvuje 60 zemalja, koja podrazumeva da se u 20.00 časova, svi se okupimo i da zejedno zapalimo sveću u znak onih koji su preminuli od posledica suicida, ali i kao znak podrške“, kaže Irena Stojadinović ispred ‘Pokreta za mentalno zdravlje i PIN’.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2023. godini u Srbiji je registrovano 668 slučajeva samoubistva. Na globalnom nivou, od suicida godišnje premine 703.000 ljudi, a samoubistvo je drugi najčešći uzrok smrti u populaciji izmedju 15 i 29 godina.

„Ovo je prvi put da se ovakva akcija organizuje kod nas. Nekako je nama važno da se otvori javni prostor i da se priča o ovoj teškoj temi, jer jedna je velika predrasuda ako pričamo o samoubistvu da će to povećati broj koji će samoubistvo počiniti. Zapravo je potpuno suprotno“, dodaje Stojadinović.

Festival će se održati na Platou ispred Filozofskog fakulteta od 19 do 21 čas, a posle toga slede brojne radionice i edukacije za sve one kojima je pomoć neophodna. Satnice i termine zainteresovani mogu da pronađu na sajtu i društvenim mrežana Pokreta za mentalno zdravlje.