Tviter zabranjuje povezivanje sa Fejsbukom, Instagramom

Tviter zabranjuje povezivanje sa Fejsbukom, Instagramom

Korisnici Tvitera više neće moći da se povezuju na određene rivalske veb stranice društvenih medija, uključujući ono što je kompanija u nedelju opisala kao „zabranjene platforme“ Facebook, Instagram i Mastodon.

To je najnoviji potez novog vlasnika Tvitera Elona Maska da se suzbije sa određenim govorom nakon što je prošle nedelje ugasio Tviter nalog koji je pratio letove njegovog privatnog aviona.

„Znamo da mnogi naši korisnici mogu biti aktivni na drugim platformama društvenih medija; međutim, ubuduće, Tviter više neće dozvoljavati besplatnu promociju određenih platformi društvenih medija na Tviteru“, navodi se u saopštenju kompanije.

Zabranjene platforme uključuju mejnstrim veb-sajtove kao što su Fejsbuk i Instagram, kao i konkurente „Mastodon“, „Tribel“, „Nostr“, „Post“ i „Truth Social“ bivšeg predsednika Donalda Trampa. Tviter nije dao objašnjenje zašto je crna lista uključila tih sedam veb lokacija, ali ne i druge kao što su Parler, TikTok ili LinkedIn.

Tviter takođe zabranjuje promocije nezavisnih agregatora veza društvenih medija kao što je Linktree, koje neki ljudi koriste da pokažu gde se mogu naći na različitim veb lokacijama.

Tviter je ranije preduzeo akciju protiv jednog od rivala, Mastodona, nakon što je njegov glavni nalog na Tviteru tvitovao o kontroverzi @ElonJet prošle nedelje. Mastodon je naglo rastao poslednjih nedelja kao alternativa za korisnike Tvitera koji su nezadovoljni Muskovim remontom Tvitera otkako je kupio kompaniju za 44 milijarde dolara krajem oktobra i počeo da obnavlja naloge koji su bili u suprotnosti sa pravilima prethodnog rukovodstva Tvitera protiv ponašanja mržnje i drugih šteti.

Neki korisnici Tvitera su uključili linkove ka svom novom Mastodon profilu i ohrabrili pratioce da ih tamo pronađu. To je sada zabranjeno na Tviteru, kao i pokušaji da se zaobiđu ograničenja kao što je navođenje „instagram dot com“ i korisničkog imena umesto direktne veze do veb lokacije.

Instagram i Facebook matična kompanija Meta nisu odmah vratili zahtev za komentar u nedelju.

Musk je u sredu trajno zabranio nalog @ElonJet, a zatim promenio pravila Tvitera da zabrani deljenje trenutne lokacije druge osobe bez njenog pristanka. Zatim je naciljao novinare koji su pisali o nalogu za praćenje aviona, koji se još uvek može naći na drugim sajtovima, uključujući Mastodon, Facebook, Instagram i Truth Social, navodeći da emituju „u suštini koordinate atentata“.

Tviter je prošle nedelje suspendovao naloge brojnih novinara koji pokrivaju platformu društvenih medija i Maska, među kojima su i novinari koji rade za Njujork tajms, Vašington post, CNN, Glas Amerike i druge publikacije. Mnogi od tih naloga su vraćeni nakon onlajn ankete koju je sproveo Mask.

Zatim, tokom vikenda, Tejlor Lorenc iz Vašington posta postala je poslednja novinarka kojoj je privremeno zabranjen Tviter.

Lorenc je rekla da ona i još jedan novinar Post tehnologije istražuju članak o Masku. Pokušala je da komunicira sa milijarderom, ali su pokušaji ostali bez odgovora, pa je pokušala da ga kontaktira u subotu tako što je na Tviteru objavila poruku u kojoj je označila Maska i zatražila intervju.

Konkretna tema nije otkrivena u tvitu, iako je to kao odgovor na Maskovo tvitovanje o incidentu ranije ove nedelje koji uključuje „nasilnog progonitelja“ u Južnoj Kaliforniji i njegove žalbe na novinare koji su navodno otkrili lokaciju njegove porodice pozivajući se na džet-traker račun.

Kada se kasnije u subotu vratila da proveri da li je bilo odgovora na Tviteru, Lorenc je dobila obaveštenje da je njen nalog „trajno suspendovan“.

„Neću reći da to nisam očekivao“, rekao je Lorenc u telefonskom intervjuu rano u nedelju za Asošijeted pres. Rekla je da joj nije dat konkretan razlog za zabranu.

Seli Bazbi, izvršna urednica Vašington posta, rekla je u pisanoj izjavi u nedelju da „proizvoljna suspenzija drugog novinara Posta dodatno podriva tvrdnju Elona Maska da namerava da vodi Tviter kao platformu posvećenu slobodi govora.

„Opet, do suspenzije je došlo bez upozorenja, procesa ili objašnjenja – ovaj put jer je naš reporter samo tražio komentar od Maska za priču“, rekao je Buzbee. „Post novinare treba odmah vratiti na posao, bez proizvoljnih uslova.“

Do podneva u nedelju, izgledalo je da je Lorencov nalog vraćen, kao i tvit za koji je mislila da je pokrenuo njenu suspenziju.