Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv maloletnika u Barajevu zbog zlostavljanja i mučenja u školi

Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv maloletnika u Barajevu zbog zlostavljanja i mučenja u školi

Protiv dvojice učenika osnovne škole u Brajevu podignute krivične prijave zbog zlostavljanja i mučenja, potvrđeno je RTS-u. Dvojica maloletnika osumnjičeni su da su maltretirali učenika škole koju pohađaju.

Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložilo je policiji da protiv dvojice maloletnih učenika Osnovne škole „Knez Sima Marković“ u Barajevu podnese krivične prijave zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, a protiv jednog od njih i zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje.

U tužilaštvu za RTS navode da je u pitanju redovan postupak, što znači da maloletnici nisu uhapšeni, niti im je određen pritvor.

Naglašavaju i da, u skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i zaštiti maloletnika, VJT u Beogradu neće iznositi u javnost druge detalje ovog slučaja.

Beogradski mediji navode da su dvojica maloletnika osumnjičeni da su u više navrata maltretirali više učenika petog razreda.

U Ministarstvu prosvete za RTS kažu da su nadležni u OŠ „Knez Sima Marković“, u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, „o incidentu koji se desio 10. septembra obavestili je policiju, tužilaštvo Gradski centar za socijalni rad Barajevo i nadležnu školsku upravu i Ministarstvo prosvete“.

Naglašavaju da okolnosti ove nasilne situacije utvrđuju nadležni organi, tužilaštvo i policija, koji će u skladu sa rezultatima istrage dati njenu kvalifikaciju.

„Prema informacijama koje je Ministarstvo prosvete dobilo od škole, učenici koji su vršili nasilje udaljeni su sa nastave, pokrenuti su vaspitno disciplinski postupci, kao i pojačan vaspitni rad. Za učenika koji je trpeo nasilje sačinjen je plan zaštite i u narednom periodu biće mu pružena podrška kako bi prevazišao situaciju. U sve aktivnosti uključeni su roditelji učenika“, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo prosvete i školska uprava će pratiti postupanje škole i pružati savetodavnu podršku zaposlenima, a u skladu sa procenom, u školu će biti upućen stručno-pedagoški nadzor i prosvetna inspekcija.