Tužilac u slučaju Jovanjica kupio dva stana u Beogradu na vodi

Tužilac u slučaju Jovanjica kupio dva stana u Beogradu na vodi

Tužilac u slučaju Jovanjica Saša Drecun postao je vlasnik dva stana u Beogradu na vodi, otkriva BIRN. Drecunova supruga Jelena Drecun kaže da su sredstva za kupovinu obezbeđena prodajom osam nepokretnosti koje su bile u porodičnom vlasništvu i podizanjem dva stambena kredita.

Uvidom u katastar, BIRN je otkrio da je u leto prošle godine, tužilac Saša Drecun podigao kredit za kupovinu stana i garaže u Beogradu na vodi, poznatom po vrtoglavoj ceni kvadrata.

U vezi sa ovom kupovinom, BIRN se obratio tužiocu Drecunu preko Tužilaštva za organizovani kriminal, ali odgovor nije stigao, uz obrazloženje da to nije u nadležnosti TOK-a.

BIRN-u se posle toga javila supruga tužioca Drecuna, koja je rekla da ona želi da objasni poreklo novca kojim je nepokretnost stečena i tada su novinari od nje saznali da je to zapravo drugi stan koji je porodica Drecun kupila u Beogradu na vodi, a da je prethodni kupila godinu dana ranije, 2021. godine.

Za kupovinu drugog stana, onog kupljenog u leto 2022. godine, tužilac Drecun je, kako piše u zabeležbi u katastru nepokretnosti, podigao kredit, zbog čega je na taj stan upisana hipoteka. Reč je o četvorosobnom stanu površine nešto veće od 109 kvadratnih metara i o garaži od 12 i po kvadrata. Tužilac će zvanično postati vlasnik pomenutih nepokretnosti kada zgrada u kojoj se one nalaze, bude u potpunosti izgrađena i upisana u katastar.

Za pomenuti stan i garažu u izgradnji, čiji je investitor preduzeće „Beograd na vodi“, kako piše u zabeležbi u katastru, Drecun je 18. jula prošle godine sa bankom zaključio ugovor o kreditu u iznosu od 243.515,70 evra, a rok vraćanja je 204 meseca, odnosno 17 godina.

U istoj zabeležbi o hipoteci na pomenutim nepokretnostima piše i da ukupan iznos koji dužnik treba da isplati na ime odobrenog kredita, sa pripadajućim kamatama i troškovima obračunatim na dan zaključenja ugovora o kreditu, iznosi 306.870 evra.

Na dan zaključenja ugovora o kreditu, rata je iznosila oko 1.500 evra, dok je danas zbog rasta kamata rata ovog kredita, za godinu dana porasla za više od 350 evra i iznosi oko 1.870 evra, izračunao je za BIRN jedan bankar. Sa rastom rate za kredit, raste i ukupan dug koji banci treba da se isplati na ime odobrenog kredita.

Kolika je mesečna zarada Saše Drecuna kao tužioca u TOK-u, kao i da li je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio sve nepokretnosti, nije moguće proveriti, budući da zakon obavezuje Agenciju da u javno dostupnom registru ne objavljuje podatke o imovini i prihodima javnih funkcionera u državnim organima, čija je nadležnost suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Te podatke Agencija može da objavi tek po isteknu dve godine od prestanka javne funkcije.

“U vezi sa pitanjima koja ste nam uputili obaveštavamo Vas da je Saša Drecun, javni tužilac u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal podneo Agenciji za sprečavanje korupcije 11 izveštaja o imovini i prihodima. Imajući u vidu da je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal državni organ, nadležan za postupanje u predmetima krivičnih dela organizovanog kriminala i terorizma u skladu sa Zakonom organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, to podaci iz Izveštaja Saše Drecuna, javnog tužioca u navedenom tužilaštvu, nisu dostupni javnosti“, navodi se u odgovoru koji je Agencija za sprečavanje korupcije uputila BIRN-u.