FBI i SEC ispitali TuSimple zbog veza sa kineskim startapom

FBI i SEC ispitali TuSimple zbog veza sa kineskim startapom

FBI, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Komitet za strana ulaganja istražuju firmu TuSimple Holdings Inc (TSP.O) u vezi sa svojim odnosom sa Hidron Inc., koju podržava Kina. preneo je Wall Street Journal u nedelju.

Zvaničnici ispituju da li su TuSimple i njegovi rukovodioci, posebno izvršni direktor Ksiaodi Hou, prekršili fiducijarne obaveze i zakone o hartijama od vrednosti propustom da propisno obelodane odnos sa Hidronom, saopštio je VSJ, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Oni takođe pokušavaju da otkriju da li je TuSimple delio intelektualnu svojinu razvijenu u Sjedinjenim Državama sa Hidronom i da li je ta akcija prevarila investitore TuSimplea slanjem vredne tehnologije stranom protivniku, navodi list.

Pokrenut od strane suosnivača TuSimplea Mo Čena u junu, Hidron je posvećen razvoju, proizvodnji i prodaji kamiona na vodonik opremljenih tehnologijom autonomne vožnje L4, navodi se na njegovoj veb stranici.

Upravni odbor TuSimple-a otvorio je sopstvenu istragu u julu, ispitujući da li je kompanija inkubirala Hidron u Kini, uključujući finansiranje i prenos tehnologije u startap bez obaveštavanja regulatora, odbora TuSimple-a ili njegovih akcionara, rekao je VSJ, citirajući druge ljude koji su upoznati sa tim.

Portparol TuSimple-a rekao je za VSJ da kompanija nije upoznata sa istragama FBI-a ili SEC-a i da Hou nikada nije bio zaposlenik Hidrona niti je primao isplatu od Hidrona. Hou takođe nema finansijski interes u kompaniji.

TuSimple je otkrio u svom IPO prospektu prošle godine da su investicije njegove kineske kompanije za društvene mreže Sina Corp u TuSimple bile podvrgnute pregledu od strane Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS).