Tuberkuloza među stranim studentima na Medicinskom fakultetu u Nišu

Tuberkuloza među stranim studentima na Medicinskom fakultetu u Nišu

Dvoje studenata iz stranih država koji studiraju na Medicinskom fakultetu u Nišu obolelo je od tuberkuloze, trenutno su na lečenju, a sprovodi se kontrola zdravstvenog stanja onih koji su njima kontaktirali, navode za Južne vesti iz niškog Instituta za javno zdravlje.

Okružni koordinator za tuberkulozu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta za javno zdravlje prof. dr Nataša Rančić, kaže da ovo dvoje studenata nisu vakcinisani.

„Tačno je da imamo epidemiju tuberkuloze kod studenata iz stranih država koji studiraju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. To su studenti koji su državljani stranih država u kojima vakcinacija protiv tuberkuloze nije obavezna“, navodi se u odgovoru profesorke Rančić za Južne vesti.

Objašnjava da je obavezna izolacija obolelih, kao i da su oni odmah po potvrdi dijagnoze bolesti poslati na lečenje u u specijalizovane zdravstvene ustanove.

„Oboleli studenti su u značajno boljem stanju danas u odnosu na dan hospitalizacije, jer su odmah po hospitalizaciji dobili specifičnu terapiju antituberkulostaticima i svu neophodnu medicinsku negu“, kaže Rančićeva.

Napominje da je zakonom obavezno i pronalaženje osoba iz bliskog kontakta i provera zdravstvenog stanja osoba iz kontakta.

„Upravo sprovodimo kontrolu zdravstvenog stanja osoba iz najužeg okruženja obolelih studenata u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Niš. Ukupno je pregledano 12 osoba i sve su zdrave“, kaže profesorka.

Ona ističe da tuberkuloza, i pored višedecenijske obavezne vakcinacije i visokog vakcinalnog obuhvata, nikada nije nestala iz naše sredine.

Da li je i koje je mere preduzeo Medicinski fakultet i da li su oboleli studenti imali kontakte sa pacijentima u ustanovama gde obavljaju praksu – neka su od pitanja koja smo prosledili dekanici fakulteta pre dva dana, ali odgovore još uvek nismo dobili.