Troje poginulih u poslednjem ruskom vazdušnom napadu na Ukrajinu

Troje poginulih u poslednjem ruskom vazdušnom napadu na Ukrajinu

Najmanje tri osobe su ubijene rano u subotu nakon što je Rusija izvršila svoj najnoviji vazdušni napad na Ukrajinu, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da su projektili gađali najmanje pet regiona širom zemlje i da su tri osobe poginule, a osam ranjeno nakon što je pogođena zgrada u glavnom gradu Kijevu.

„Ovo je stil terorista. Stil Rusije“, napisao je on u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

U odvojenom postu, Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva, rekao je da su štetu prouzrokovali fragmenti oborene rakete i da je protivvazdušna odbrana oborila više od 20 projektila oko grada.

Radnici Hitne pomoći su u subotu ujutru pregledavali ruševine na mestu događaja, gde je na jednoj strani zgrade bila vidljiva rupa koja zjapi.

Zvaničnici u jugoistočnom regionu Dnjepropetrovsk rekli su da je osam osoba ranjeno – dvoje dece – i da je nekoliko zgrada uništeno u napadima tamo.

Guverner Sergej Lisak rekao je da je protivvazdušna odbrana uništila devet projektila i tri bespilotne letelice, ali da su pogođene stambene zgrade u glavnom gradu regiona Dnjepar i neodređeni infrastrukturni objekat.

„Ni jedan vojni cilj“, napisao je gradonačelnik Boris Filatov odvojeno na Telegramu.

Najmanje tri ruske rakete takođe su gađale Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, a jedna je pogodila gasovod i izazvala požar, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov. On je rekao da su hitne službe na licu mesta, ali nije naveo detalje o žrtvama.

Bilo je izveštaja o eksplozijama u drugim gradovima, ali nema naznaka o žrtvama ili šteti.

Moskva je počela da pojačava redovne vazdušne napade na Ukrajinu u maju, dok je kijevska vojska planirala kontraofanzivu, koja je sada u toku, da ponovo zauzme teritoriju koju je okupirala Rusija na istoku i jugu.