Skupština Srbije nastavlja raspravu o rebalansu budžeta, polemike i incidenti obeležili drugi dan

Skupština Srbije nastavlja raspravu o rebalansu budžeta, polemike i incidenti obeležili drugi dan

Skupština Srbije nastavlja danas u 10 časova sednicu posvećenu rebalansu budžeta, koji predviđa povećanje prihoda za 133 milijarde dinara, dok su rashodi uvećani za 193 milijarde dinara u odnosu na inicijalni plan iz početka godine.

Drugi dan rasprave obeležila su žestoka previranja među poslanicima, gde su se sukobili predstavnici vlasti i opozicije. Tokom diskusije, poslanik Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta, bacio je Poslovnik Narodne skupštine, provocirajući time dodatne tenzije. Ovaj incident dogodio se tokom rasprave s ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, što je izazvalo oštru reakciju iz redova Srpske napredne stranke (SNS).

Premijer Miloš Vučević i opozicioni poslanik Stefan Janjić vodili su žestoku raspravu o krivici za NATO bombardovanje, kao i o trenutnim problemima sa cenama hrane, naglašavajući zabrinutost građana o tome šta zapravo jedu.

Poslanik SNS Dejan Bulatović kritikovao je ponašanje opozicije, rekavši da njihovi postupci, uključujući bacanje Poslovnika, imaju za cilj da izazovu incidente u parlamentu. Opozicioni poslanik Borko Stefanović ukazao je na povredu Poslovnika, ističući da predsedavajuća, Marina Raguš, nije reagovala na uvrede koje je ministar poljoprivrede izneo prema opoziciji.

U okviru rebalansa budžeta, ukupni prihodi iznose 2.173,3 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 6,5 odsto u odnosu na prvobitni budžet. Planira se i projekcija rasta od 3,8 odsto BDP-a za 2024. godinu.

Povećana su sredstva za poljoprivredu, koja će činiti 7,3 odsto ukupnog budžeta, dok je za kapitalne investicije predviđeno ukupno 706,2 milijarde dinara. Takođe, budžet za prosvetu veći je za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, a za Ministarstvo zaštite životne sredine za 3,1 milijardu dinara.