Tomanović: Prostorija u D Expressu zapečaćena, zatražili smo razjašnjenje tužilaštva

Tomanović: Prostorija u D Expressu zapečaćena, zatražili smo razjašnjenje tužilaštva

Advokat Zdenko Tomanović izjavio je za N1, na pitanje o dolasku jedinica Poreske policije i Uprave za kriminalnu policiju (UKP) u „D Express“, da je jedna od prostorija u toj kompaniji zapečaćena i da to otežava poslovanje.

„Kao advokati ‘Daily Expressa’, zatražili smo od Višeg javnog tužilaštva razjašnjenje da li je ono naložilo policijskim službenicima da zapečate prostoriju u ‘D Expressu’ i da je i dalje drže zapečaćenom“, kazao je za N1.

Kako je pojasnio, takav podatak je neophodan „radi preduzimanja radnji dalje pravne zaštite i iniciranja postupaka protiv odgovornih za niz nezakonitih radnji prilikom upada u prostorije ‘D Expressa’“.

„Prostorija je i dalje zapečaćena i time se otežava dalje poslovanje a ovakvim nezakonitim postupanjem policijskih službenika UKP-a, povređuju se prava zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, naglasio je Tomanović.

Prema standardima međunarodnog prava, dodao je, „i pravno lica ima pravo na neometano uživanje svoje imovine“.

„A prema stavu Evropskog suda za ljudska prava, može doći do povrede tog prava u slučaju nezakonitog pečaćenja prostorija“, naveo je advokat.

On pojašnjava i da je upozorenje, koje je okačeno na vratima prostorije koju je zapečatio UKP, izdato od strane Odeljenja za uviđajno-operativne poslove, što ukazuje da je u konkretnom slučaju „izvršen uviđaj ili je prostorija zapečaćena radi uviđaja“.

„U konkretnom slučaju nije vršen uviđaj, niti je bilo moguće vršiti ga, niti je uviđaj u najavi“, naglasio je Tomanović.