Marinika Tepić: Iskopavanje litijuma se neće desiti

Marinika Tepić: Iskopavanje litijuma se neće desiti

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić odlučno je poručila premijerki Ani Brnabić da iskopavanje litijuma u Srbiji neće biti dozvoljeno, reagirajući na Brnabićkinu izjavu o potencijalu litijuma.

„Gospođo Brnabić, iskopavanje litijuma neće se desiti! I nemojte lagati! Najveće nalazište litijuma u Evropi je u Nemačkoj. A tamo konstantno odlažu početak ekstrakcije i prerade. Čak ni nove fabrike litijuma u Nemačkoj neće koristiti nemački litijum, već iz kanadskih rudnika,“ napisala je Tepić na društvenoj mreži X.

Ana Brnabić je prethodno izjavila da bi, ukoliko bi Nemačka imala značajne rezerve litijuma kao Srbija, kopali čak i u blizini Berlina. Brnabić je naglasila da EU ima najbolje standarde očuvanja životne sredine i da bi projekat u Srbiji bio sproveden u skladu sa tim standardima.

„Ukoliko na pametan način iskoristimo ovo što imamo, imali bismo u narednih deset godina prosečnu platu iznad proseka EU,“ dodala je Brnabić.

Ove izjave usledile su u trenutku kada se vode intenzivne debate o potencijalnim ekološkim i ekonomskim posledicama iskopavanja litijuma u Srbiji. Stranka slobode i pravde godinama se zalaže za striktne ekološke standarde i očuvanje prirodnih resursa, dok Vlada Srbije promoviše potencijalne ekonomske koristi od eksploatacije litijuma.