Marinika Tepić optužuje policiju za prekomernu upotrebu sile tokom blokade na stanici Prokop

Marinika Tepić optužuje policiju za prekomernu upotrebu sile tokom blokade na stanici Prokop

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je za N1 da je tokom noći provedenih na stanici Prokop, koja je bila blokirana zbog protesta protiv rudarenja litijuma, policija koristila prekomernu silu. Prema njenim rečima, na terenu je bilo oko 200 pripadnika policije u punoj opremi i još 40-50 u civilu, što je izazvalo zabrinutost među protestantima.

„Kordoni na građane, kao da su najgori teroristi“, izjavila je Tepić, opisujući kako je policija postupala prema demonstrantima, uključujući iznošenje žena i hapšenje dvojice mladića, Ivana Bjelića i Nikolu Ristića, koji su se vezali za šine kako bi sprečili svoju evakuaciju.

Tepićeva je navela da su oko 2 sata ujutro primetili intenzivnu prisutnost policajaca u civilu, koji su se ponašali kao da ih opkoljavaju radi snimanja. Uverava da su, iako su protestanti očekivali da će biti potisnuti oko 4 sata ujutro, to naposletku učinjeno oko pola 6 sa velikim brojem policajaca u punoj opremi, što je situaciju učinilo još napetijom.

„To je bila filmska scena, u negativnom smislu“, rekla je Tepić, dodajući da su neki prisutni bili emocionalno pogođeni načinom na koji je policija postupala.

Tepićeva je izjavila da su neki ljudi iz stanice Novi Beograd, gde je takođe bila blokada, preneli slične informacije o policijskoj akciji, sugerišući da je situacija bila gotovo identična.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će ministarstvo podneti tužbe za naknadu štete protiv osoba koje su blokirale pruge, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će biti podnete prekršajne i krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira.

Tepićeva je izrazila sumnju u motive policijskih akcija, sugerišući da su neki policajci u civilu snimali protestante kako bi ih identifikovali.