Odluka Prištine da otvori most na Ibru izaziva tenzije među srpskom zajednicom

Odluka Prištine da otvori most na Ibru izaziva tenzije među srpskom zajednicom

Nakon odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu, kosovske vlasti najavljuju nove akcije na severu, uključujući otvaranje glavnog mosta na Ibru za saobraćaj, što je izazvalo zabrinutost i tenzije među srpskom zajednicom. Ova najava dolazi nakon nekoliko prethodnih odlaganja, a sada odbornici Kurtijevog Samopredeljenja insistiraju na otvaranju mosta.

Trenutno, most na Ibru mogu koristiti samo pešaci, dok je prisustvo karabinjera povećano. Srpska zajednica vidi ovaj potez kao novi vid pritiska i jednostrani potez Kurtijeve vlade, što bi moglo dovesti do eskalacije nasilja. Srpska lista, koja bojkotuje kosovske institucije, poručuje da ovakva odluka mora uključivati saglasnost srpske zajednice.

Marko Milenković iz Nove društvene inicijative smatra da otvaranje mosta neće unaprediti saobraćaj niti kretanje ljudi, već će samo izazvati nove tenzije. Ova situacija dolazi u trenutku kada se u Prištini sve češće pominje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, što otvara mogućnost da se ova tema koristi za političke poene.

Evropska unija takođe ističe da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru moraju biti deo dijaloga u Briselu, uz učešće predstavnika obe strane. Portparol EU, Peter Stano, poziva Beograd i Prištinu da naprave korak napred u implementaciji svih dogovora, uključujući pitanje mosta.

Tatjana Lazarević, urednica KoSSev-a, naglašava da bi otvaranje mosta imalo veliki simbolički značaj za obe strane. Za jug bi to značilo trijumfalno ujedinjenje grada, dok bi za sever to predstavljalo poslednju činjenicu u kojoj bi neko mogao reći „e i most smo dali“.

Zvanični Beograd za sada nije komentarisao najavu otvaranja mosta, dok je ministarka za brigu o porodici, Milica Đurđević Stamenkovski, reagovala nazivajući ovaj potez Kurtijevom opasnom provokacijom sa ciljem izazivanja sukoba i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije.