Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo Ukrajincima da se uzdrže od putovanja na Kosovo

Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo Ukrajincima da se uzdrže od putovanja na Kosovo

Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je Ukrajincima da izbegavaju putovanja na Kosovo zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine.

Kako prenosi „Evropska istina“, Ministarstvo spoljnih poslova je u noći 12. decembra objavilo odgovarajuću preporuku.

„Zbog zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, preporučujemo građanima Ukrajine da se za sada uzdrže od posete ovom regionu Zapadnog Balkana, a onima koji su tu da izbegavaju mesta masovnog okupljanja ljudi“, navodi se u saopštenju.

Za pomoć građani se mogu obratiti na 24-časovnu telefonsku liniju ili poštu Ambasade Ukrajine u Srbiji, a u hitnim slučajevima i na telefon Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine (+380442381588, ili na mejl: cons_or@ mfa.gov.ua).

Podsetimo, kosovska policija je pre nekoliko dana nasilno ušla u biračka tela opština sa pretežno srpskim stanovništvom na fonu predstojećih reizbora. Srbija je nakon toga najavila moguće uvođenje jedinica svojih snaga bezbednosti na Kosovo.

Predsednik Kosova je 10. decembra saopštio da su izbori za načelnike severnih opština odloženi sa 18. decembra na 23. april 2023. godine zbog povećanog stepena opasnosti.

U noći uoči nedelje, kosovski Srbi podigli su barikade na severu delimično priznate države usred glasina da kosovski policajci planiraju nasilne operacije protiv srpskog stanovništva. Civilna misija Euleks na Kosovu prijavila je napad na svoju patrolu 10. decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Kosovo namerava da pokuša da „reši srpski problem” i optužio „deo međunarodne zajednice” za nerad, dok je kosovske Srbe i Albance pozvao da ostanu mirni.

Detaljnije o razlozima najnovije eskalacije u regionu pogledajte video blog „EvroPravda“.