Do Nove godine temperaturni šokovi, od toplog do veoma hladnog vremena

Do Nove godine temperaturni šokovi, od toplog do veoma hladnog vremena

Vremenska prognoza za naredne dane donosi nam hladno vreme, ali i temperaturne šokove sa naglim promenama od hladnog do toplog i obrnuto.

Meteorolog Đorđe Đurić prognozirao je da nas čekaledena noćizmeđu srede i četvrtka, uz temperature od -12 do -4, na Pešteru do -15, a u četvrtak tokom dana će početi otopljenje sa zapada i to usled advekcije toplije vazdušne mase. Prema rečima meteorologa, vremenska prognoza nam od petka u svim predelima Srbije donosi osetnotoplije vreme– biće umereno do pretežno oblačno.

„U petak suvo, u subotu kiša na severu Srbije, u nedelju ponegde i u ostalim predelima, a početkom sledeće sedmice kišovito, ali veoma toplo u svim predelima. Iako su pljuskovi sa grmljavinom veoma retka pojava u zimskom delu godine, usled očekivane sinoptičke situacije biće mogući po negde. Oblačni i padavinski sistemi biće uticaj premeštanja dolina preko naših područja. Maksimalna temperatura već u petak i do 17, u Beogradu do 15 stepeni, samo se u Negotinskoj Krajini i na jugu očekuje hladnije. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar i biće fenskog efekta“, kaže on.

Đurić navodi da se i na planinama preko 1.000 metara očekuju kiša i temperature od preko 10 stepeni, te bi se sneg na ovim visinama naglo topio.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura zakraj decembrau Srbiji od 1 do 5, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

„Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar. Ipak, kako se u sredu, 29. decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, Srbija bi se našla u hladnom sektoru ciklona, pa bi došlo do avekcije osetno hladnije vazdušne mase i temperature bi pale za desetak stepeni, a kiša bi i u nižim predelima prešla u susnežicu i sneg, ali bi sneg bio prolaznog karaktera. Prema trenutnim prognozama, u novogodišnjoj noći temperature u gradovima bile bi koji stepen ispod 0, na planinama u „jačem minusu“. Za sada bi bilo suvo“, zaključuje Đurić,prenosi B92.