Svi projekti u kojima Srbija sarađuje sa kompanijom Huavej koja je pod sankcijama SAD

Svi projekti u kojima Srbija sarađuje sa kompanijom Huavej koja je pod sankcijama SAD

Kompanije Telekom Srbija i Huavej potpisale su u utorak u Pekingu komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže, čime će, kako je rečeno prilikom potpisivanja, biti omogućen optički internet za još 400.000 domaćinstava. Time je nastavljena saradnja između Srbije i kineske IT kompanije, koja traje više od 13 godina.

Nastavak saradnje sa kompanijom Huavej najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom aprila, kada se sastao sa predstavnicima kineske kompanije . Saradnju koja je intenzivirana 2014. godine, Vučić je ocenio veoma uspešnom.

Huavej je te 2014. godine od Telekoma dobio posao razvoja internet televizije (IPTV), a dve godine kasnije ugovor vredan čak 150 miliona evra za uvođenje optičkih kablova.

Saradnja je nastavljena 14. septembra 2020. godine otvaranjem Centra za inovacije i razvoj digitalizacije kompanije Huavej u Beogradu, svega deset dana nakon što se potpisom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sporazumu u Vašingtonu 4. septembra obavezala da će zabraniti upotrebu 5G mreže koja je nabavljena od, kako je navedeno u sporazumu, nepouzdanih kupaca.

Nekoliko dana pre otvaranja Centra, predsednik Srbije rekao da će Srbija poštovati Vašingtonski sporazum, ali i da u njemu „nije navedeno da Srbija ne može da koristi kinesku opremu za 5G mrežu, već da ne može da koristi opremu za 5G mrežu koja nije proverena“.

„Daleko smo još od 5G, ali nigde ne piše Kina“, istakao je tada Vučić.

Iako se Huavej ne pominje eksplicitno u Vašingtonskom sporazumu, upravo ta kompanija našla se pod lupom SAD nakon što je tadašnji američki predsednik Donald Tramp u maju 2019. stavio Huavej na „crnu listu“. Američkim kompanijama zabranjeno je da koriste opremu tog tehnološkog giganta zbog bojazni da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

Huavej je u Srbiji prisutan više od 13 godina, a u fokus javnosti dospeo je zbog kontroverznog projekta „Bezbedan grad“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije. U okviru projekta postavljeno je oko 1.000 kamera za nadzor na ulicama Beograda, a prema zvaničnim informacijama kamere ne vrše automatsko prepoznavnje lica iako imaju tu mogućnost i odgovarajući softver.

Srbija je sa kompanijom Huavej sarađivala i na Data centru u Kragujevcu koji je pušten u rad u martu 2020, a kineski gigant je i strateški partner Vlade Srbije u uvođenju različitih gradsko-komunalnih servisa u okviru projekta „Pametan grad“.

Kompanija Huavej sarađuje i sa osnovnim i srednjim školama, kao i sa fakultetima u Srbiji, donirajući opremu za učenje poput 150 smart školskih tabli. Huavej je obezbedio i stipendije za đake i studente u iznosu od 150.000 dolara, sa ciljem da ih podstaknu da izučavaju informaciono-komunikacione tehnologije.