Švedski ministar spoljnih poslova sastaće se sa turskim kolegom

Švedski ministar spoljnih poslova sastaće se sa turskim kolegom

Švedska ministarka inostranih poslova An Linde rekla je u subotu da sada očekuje bilateralni sastanak sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u petak rekao da ne gleda pozitivno na poteze Finske i Švedske da se pridruže NATO-u, optužujući oboje okruga u kojima se nalaze kurdske „terorističke organizacije“.

Čavušoglu je rekao da je stav Ankare jasan: „Te zemlje ne bi trebalo da podržavaju terorističke grupe PKK/IPG“, navodi turska državna novinska agencija Anadolu u subotu.

PKK, ili Kurdistanska radnička partija, koja traži nezavisnu državu u Turskoj, decenijama je u oružanoj borbi sa Turskom i proglašena je terorističkom organizacijom od strane Turske, Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Nakon subotnjeg neformalnog sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Berlinu, Linde je u komentaru za švedsku televiziju SVT rekao da „imamo veoma dobre i konstruktivne odnose“.

„Sreli smo se nekoliko puta ranije i nikada nismo čuli za bilo kakve probleme u slučaju da se prijavimo za članstvo u NATO-u. Ali sada su stigle novi signali od predsednika. Tako da ću pokušati da dođem do dna o čemu se radi. o i ako ima nesporazuma“, rekla je ona.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u subotu da je razgovarao sa Lindeom, kao i sa finskim predsednikom Saulijem Niinisteom i finskim ministrom spoljnih poslova Pekom Haavisto, uoči zvaničnog ministarskog sastanka NATO-a u Berlinu u nedelju. Stoltenberg je preko Tvitera rekao da su „Finska i Švedska naši najbliži partneri i da smo razgovarali o razvoju događaja u vezi sa njihovim mogućim zahtevima za članstvo. Proširenje NATO-a je istorijski uspeh“.