Švedska ukida finansijsku podršku ogranku Ruske pravoslavne crkve zbog sumnje u špijunažu

Švedska ukida finansijsku podršku ogranku Ruske pravoslavne crkve zbog sumnje u špijunažu

Švedska vlada je 29. februara saopštila da će smanjiti podršku Ruskoj pravoslavnoj crkvi u zemlji nakon što su obaveštajci upozorili da Moskva koristi crkvu za špijunažu, prenosi „Evropska istina“.

Kako je objasnilo resor, Služba bezbednosti Švedske smatra da ROC koristi ruska država „kao platformu za prikupljanje obaveštajnih podataka i druge aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost“.

U upozorenjima Službe bezbednosti Švedske navodi se da su predstavnici verske zajednice bili u kontaktu sa ljudima koji rade za ruske bezbednosne i obaveštajne službe“, objašnjava agencija.

Dodaje se da je ROC dobila značajna sredstva od ruske države, a postupci njenih predstavnika mogu se smatrati podrškom ruskoj invaziji na Ukrajinu. Osim toga, crkva takođe ne ispunjava kriterijume demokratije.

Prema Švedskoj agenciji za grantove verskim organizacijama, Ruska pravoslavna crkva je ranije bila među najmanjim primaocima subvencija švedske vlade za verske zajednice: 2022. godine one su iznosile nešto manje od 200.000 kruna (19.300 dolara).

Podsetimo, Služba bezbednosti Švedske je u godišnjem izveštaju istakla Rusiju kao jednu od glavnih pretnji po zemlju.

Stokholm je ranije rekao da će Rusija povećati svoje vojne kapacitete u neposrednoj blizini Švedske kada je to moguće, kao odgovor na podnošenje zahteva Švedske i Finske za članstvo u NATO.