Svećlja: Zaplena oružja ukazuje na plan Srbije da izvrši aneksiju Severa

Svećlja: Zaplena oružja ukazuje na plan Srbije da izvrši aneksiju Severa

Ministar Unutrašnjih Poslova Kosova, Dželjalj Svećlja, upozorava na ozbiljnu pretnju terorističke agresije i aneksije severnog dela Kosovske Mitrovice od strane Srbije nakon današnje impresivne zaplene ručnih bombi, eksploziva, protivpešadijskih mina i detonatora. Prema Svećlji, ovaj slučaj ukazuje na širinu planova Srbije i predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju za Kosovo.

Kosovo će, prema rečima ministra Svećlje, nastaviti da se nezaustavljivo bori protiv terorizma i s dodatnom energijom će raditi na iskorenjivanju ove pretnje. Nalazi se nazivaju zabrinjavajućim jer su uključivali zaplenu više od 80 komada eksploziva, ručnih raketnih bacača, automatskih pušaka, protivpešadijskih mina, i detonatora.

Kosovska policija izvestila je da su ovi pretresi izvršeni na sedam različitih lokacija na Severu Kosova, a da se povezuju s dešavanjima koja su se dogodila 24. septembra. Na jednoj od tih lokacija pronađena je i veća količina oružja i eksploziva, što je podsećalo na slučaj Banjska.

Ovaj događaj ukazuje na ozbiljne izazove u vezi sa bezbednošću i političkim odnosima na Kosovu i KiM, potvrđujući duboke podeljenosti i napetosti u tom regionu, koje zahtevaju pažljivu pažnju međunarodnih zajednica radi očuvanja stabilnosti.