Svečanom akademijom obeleženo 190 godina Kragujevačke gimnazije

Svečanom akademijom obeleženo 190 godina Kragujevačke gimnazije

U Prvoj Kragujevačkoj gimnaziji u petak je obeležen značajan jubilej – 190 godina od osnivanja najstarije gimnazije formirane u Kneževini Srbiji 1833. godine.

Svečanoj akademiji prisustvovali su zvaničnici srpskih državnih, obrazovnih i duhovnih institucija, a izveden je prigodan dramski i muzički program u režiji učenika Prve Kragujevačke gimnazije.

Prva Velika škola u Srba, pod vođstvom kneza Miloša osnovana je u novembru 1833. godine, a dve godine kasnije, 1835. dobila je zvaničan naziv Gimnazija. Pre 190 godina obrazovna ustanova imala je 34 studenta i jednog profesora. Od 1835. godine imala je četiri razreda i četiri profesora, a u školskoj 1838/1839. godini dobija i peti razred.

Prva Kragujevačka gimnazija je 2008. godine odlukom Vlade Srbije proglašena za školu od nacionalnog značaja, a 2018. godine u podmetnutom požaru izgorele su četiri prostorije škole. Šteta je sanirana i plaćena 20 miliona dinara.

U skoro dva veka tradicije kragujevačku gimnaziju su pohađali premijer Nikola Pašić, vojvode Radomir Putnik, Živojin Mišić i Stepa Stepanović, potom Svetozar Marković, začetnik socijalističkih ideja , pesnici Đura Jakšić, Jovan i Vojislav Ilić, književnici Radoje Domanović, Svetolik Ranković, Stevan Jakovljević, Sima Lozanić, prvi rektor Univerziteta u Beogradu, Sofija Đorđević, prva maturantkinja u Srbiji, akademici Dragoslav Srejović, arheolog, Andrej Mitrović, istoričar, Nikola Koka Janković, vajar, glumci Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Gorica Popović i književnik Vidosav Stevanović.

Iz učionica gimnazije okupator i domaći izdajnici su na streljanje u Šumaricama izveli đake i profesore 21. oktobra 1941. godine.

Kragujevačka gimnazija je najastarija visokoškolska ustanova države Srbije, nastava se od prvog dana odvija na srpskom jeziku. Starija je sremska Karlovačka gimnazija, ali je ona bila državna škola u Habzburškoj monarhiji, osnovana 1791. godine. Nastava se odvijala na državnom nemačkom jeziku i latinskom jeziku, a od 1853. godine i u Karlovačkoj gimnaziji nastava se odvija na srpskom jeziku.