Srednje stručne škole u Beogradu suočavaju se sa nedostatkom učenika u određenim smerovima

Srednje stručne škole u Beogradu suočavaju se sa nedostatkom učenika u određenim smerovima

Ni posle drugog upisnog roka, mnoge srednje stručne škole u Beogradu nisu uspele da popune sva mesta. Iako tržištu rada najviše nedostaju zanimanja poput automehaničara, vulkanizera, mesara, frizera i pekara, mladi retko biraju ove profesije, čak ni siguran posao i dobra plata nisu dovoljni da ih privuku. Trenutno je u toku treći upisni rok, ali ni on ne obećava promene.

U pojedinim školama, poput Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu, na smerovima za mesara i pekara prijavilo se svega šest učenika, dok se u Građevinskoj školi Beograd za keramičara prijavilo samo petoro. Smerovi koji su nekada bili veoma popularni, sada jedva prikupljaju dovoljno učenika da formiraju odeljenje.

Na primer, u prvom upisnom roku za smer obućar upisao se samo jedan učenik, dok ih je u drugom bilo šest, pa će, ako ih spoje sa galanterima, kojih ima 14, moći da oforme jedno odeljenje. Ovakve kombinacije postaju sve češće u školama koje se suočavaju sa manjkom zainteresovanih učenika.

Situacija je posebno kritična kod operatera osnovnih građevinskih radova, zanimanja koje obuhvata zidara, tesara i armirača. Direktor Građevinske škole, Rade Zejak, ističe da naziv ovog zanimanja može biti zbunjujući za roditelje, što dodatno otežava upis.

Iako je poljoprivreda razvojna grana, interesovanje za školovanje u poljoprivrednim školama je nisko. Slična situacija je i u građevinskim školama, gde su neka odeljenja ugašena zbog nedostatka učenika. Na primer, tehničar za izvođenje završnih radova u Građevinskoj školi više ne postoji, jer već tri godine zaredom nije upisan nijedan učenik.

Ipak, postoje i pozitivni pomaci. Ove godine je povećano interesovanje za zanimanja poput bravar-varilac, električar, tehničar vazdušnog saobraćaja, forenzičar, kuvar, konobar i hotelski tehničar, gde se za jedno mesto prijavilo po četvoro osmaka.

Na odluku o izboru škole utiče niz faktora, uključujući uspeh u školi, mogućnost brzog zaposlenja i zaradu, što direktno utiče na popularnost određenih zanimanja. Dok se neka zanimanja gase, druga su ponovo u modi, ali izazovi u popunjavanju određenih smerova ostaju prisutni.