Šumadijski festival rakije u Kragujevcu 2. novembra

Šumadijski festival rakije u Kragujevcu 2. novembra

5. Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 2. novembra 2024. godine, u Kragujevcu, u prostoru „Exclusive event center”.

Na manifestaciji će se predstaviti preko 30 destilerija iz cele Srbije, vrhunskih proizvođača svih vrsta voćnih rakija i konjaka, kao i predstavnici prateće industrije, proizvodnje buradi, ambalaže, pakovanja i svega onoga što prati proizvodnju i prodaju proizvoda.

Organizatori su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija” i Gradska turistička organizacija „Kragujevac”, uz podršku Grada Kragujevca.

Manifestacija će biti otvorena za posetioce od 13 do 20 sati. Osim uživanja u degustaciji premijum proizvoda, posetioci će imati priliku da uživaju u muzičkom programu, a edukativnu dimenziju festivala upotpuniće stručni sadržaji u terminu od 13 do 15 sati. Planirane su i brojne radionice…

Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Osim toga, organizacija Festivala je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda „šumadijska rakijska tura”, koji organizatori razvijaju i plasiraju na tržište. Rakija je nacionalno piće Srbije i podizanje kvaliteta proizvoda i nivoa rakijske kulture je veoma značajno za ponudu gastro turizma Šumadije i cele Srbije. 

Na festivalu će i ove godine biti uručene nagrade za najbolje plasirane rakije na Šestom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, koje će, u organizaciji Asocijacije i uz podršku Centra za strna žita i razvoj sela i grada Kragujevca, biti održano 23. oktobra.

Cena ulaznice je 1.000 dinara.