Sudan je na vrhu zabrinutosti izaslanika UN, sledeći su Kongo i Haiti

Sudan je na vrhu zabrinutosti izaslanika UN, sledeći su Kongo i Haiti

Izaslanica Ujedinjenih nacija zadužena za izveštavanje o kršenju dece u sukobima širom sveta izrazila je zabrinutost zbog situacije mladih u nekoliko zemalja pogođenih ratom. Virginia Gamba je istakla da je posebno zabrinuta za decu u Sudanu, Kongu, i Haitiju, dok takođe prati dešavanja u Mjanmaru i Bangladešu.

U godišnjem izveštaju generalnog sekretara UN-a i crnoj listi prekršilaca prava dece za 2023. godinu, prvi put su se našle izraelske snage i militanti Hamas-a i Islamskog džihada zbog kršenja prava dece tokom sukoba. Takođe su se na listi našle ruske oružane snage i povezane grupe zbog nasilja nad ukrajinskom decom.

Gamba je naglasila zabrinutost za Somaliju, Avganistan, Sudan (posebno Darfur i Čad), gde se sukobi šire. Situacija u Sudanu posebno je ozbiljna nakon izbijanja sukoba sredinom aprila 2023. godine, sa desetinama hiljada ljudi koji su stradali.

U Kongu, povlačenje mirovnih snaga UN-a dovelo je do pogoršanja sigurnosne situacije, sa pobunjeničkim grupama i vladinim snagama koje se bore na istoku zemlje. Masovno seksualno nasilje nad decom je postalo zabrinjavajuće, dok su oružane snage Konga i 16 oružanih grupa stavljene na crnu listu UN-a zbog kršenja prava dece.

Nasilje na Haitiju je eskaliralo nakon ubistva predsednika 2021. godine, sa bandama koje kontrolišu veliki deo teritorije i izvode nasilne akcije. U izveštaju se ističe zabrinutost zbog neselektivnog nasilja i teških prekršaja nad decom, pri čemu su UN potvrdile brojna kršenja prava dece.

Gamba je naglasila da je endemska pojava teških kršenja prava dece, posebno sistemsko silovanje devojčica, što predstavlja ozbiljan izazov.