Studija pruža retke terenske dokaze o oportunističkom kanibalizmu kod mini torbara

Studija pruža retke terenske dokaze o oportunističkom kanibalizmu kod mini torbara

Tobolčar veličine miša poznat po svom moćnom parenju sve dok ne umre, sada je primećen kako jede svoje mrtve.

Antehinusi su mesožderi torbari dobro poznati po samoubilačkim seksima gde svi mužjaci umiru nakon perioda parenja od 1-3 nedelje, kaže vanredni profesor Endrju Bejker sa KUT škole za biologiju i nauku o životnoj sredini.

„Kanibalizam u sumračnom antehinu na kopnu (Antechinus mimetes mimetes) tokom perioda razmnožavanja“ objavljen je u Australian Mammalogy i uključivao je istraživački tim uključujući Eliota Bauermana (Savet Sunšajn obale) i dr Iana Gintera (Odeljenje za životnu sredinu, nauku i inovacije).

„Tokom sezone parenja, mužjaci i ženke se promiskuitetno pare u pomamnim napadima koji traju čak 14 sati. Određena smrt izazvana stresom sledi za sve mužjake jer porast testosterona uzrokuje da kortizol nekontrolisano preplavi telo, dostižući patološke nivoe“, rekao je profesor Bejker .

„Mužjaci su mrtvi, što pruža priliku za jeftino dobijanje energije putem kanibalizma za još žive mužjake i trudne ili dojilje ženke antehinusa.

„Dok je kanibalističko ponašanje prijavljeno kod nekih dasjurida (porodica koja uključuje antehinuse, kvole i tasmanske đavole), veoma je retko zapažanje u divljini.

Fotografije kopnenog mračnog antehinusa (Antechinus mimetes) koji jede mrtvog pripadnika svoje vrste snimljene su na putu do Point Lookout-a u Nacionalnom parku Nev England, NSV u avgustu 2023.

Profesor Bejker je rekao da su i pojedeni i onaj koji jede na fotografijama identifikovani kao sumračni antehini na kopnu na osnovu kombinacije veličine tela, dužine prednjih kandži, malih ušiju i očiju, boje krzna i čupavosti, zajedno sa lokacijom snimanja.

„Na mestima kao što je Point Lookout gde dve vrste antechinusa (Antechinus mimetes i braon antechinus, A. stuartii) žive u istoj oblasti, dva blago odvojena perioda razmnožavanja pružaju priliku da se kanibalizuju i svoje i druge vrste.

„Svaka vrsta može imati koristi od jedenja mrtvih mužjaka druge.

„Za vrste antehinusa koje su se ranije razmnožavale, to može značiti da trudne i dojeće ženke mogu dobiti visokoenergetsku hranu kanibalizacijom mužjaka kasnijih vrsta koje se razmnožavaju dok umiru.

„Za vrste koje se kasnije razmnožavaju, oba pola mogu iskoristiti priliku da kanibaliziraju mrtve mužjake ranije gnezdenih vrsta, kako bi pomogli da se slože na težini i kondiciji pre nego što njihov sopstveni period razmnožavanja počne.

„U ovoj studiji, pol životinje koja jede mrtve antehinus je neizvestan, ali je najverovatnije u pitanju mužjak. Iako se veruje da mužjaci jedu manje od ženki tokom parenja, poznato je da oba pola jedu u to vreme.

„Antehinus koji je viđen kako se hrani svojim mrtvim drugarom izgledao je snažno i krupno, ali je imao oštećenje desnog oka i gubitak kose na rukama i ramenima, što je povezano sa opadanjem muškaraca izazvanim stresom. Možda mu je uskoro suđeno da postati tuđi obrok.“