Novi metod lečenja pomaže u smanjenju rizika od samoubistva među vojnicima

Novi metod lečenja pomaže u smanjenju rizika od samoubistva među vojnicima

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) je uobičajen među vojnim veteranima SAD. Takođe je povezano sa većim rizikom od samoubilačkih misli i ponašanja.

Studija koju su vodili istraživači sa Medicinskog centra Veksner Univerziteta Ohajo i Medicinskog fakulteta otkrila je da planiranje odgovora na krizu (CRP) može pomoći. Ova kratka intervencija brzo je smanjila suicidalne misli među pacijentima koji su primali svakodnevnu terapiju dve nedelje za PTSP. Ova vrsta terapije se naziva „terapija kognitivnog procesa“ ili CPT.

„Ova studija pokazuje da planiranje odgovora na krizu može brzo da smanji rizik od samoubistva. To je prva studija koja je dokazala da ova tehnika funkcioniše kada se koristi tokom masovne terapije za PTSP“, rekao je glavni istraživač Kreg Džej Brajan, psiholog. On je klinički psiholog, profesor i direktor Odeljenja za oporavak i otpornost na Odeljenju za psihijatriju i zdravlje ponašanja u državi Ohajo.

Nalazi su objavljeni na internetu u časopisu Journal of Ankieti Disorders.

Istraživači su nasumično dodelili 157 pripadnika američke vojske i veterana da dobiju CRP ili samostalno planiranje bezbednosti (SP) pre nego što započnu masovni CPT.

Učesnici studije su imali jednosatne virtuelne ili lične terapije 10 dana zaredom u ambulantnim kliničkim ustanovama kao deo Inicijative za smanjenje samoubistava i traume (STRIVE) države Ohajo. Ovaj raspored se zove „masovna“ terapija.

„Dalje, želimo da saznamo da li upotreba CRP-a sa drugim tretmanima može na sličan način smanjiti misli o samoubistvu i pokušaje samoubistva među grupama pacijenata i tipovima klinika“, rekao je glavni autor Justin Baker. On je docent na Odeljenju za psihijatriju i bihejvioralno zdravlje u državi Ohajo i klinički direktor STRIVE programa.