Stranka SRCE predala Skupštini predlog zakona o ukradenim bebama

Stranka SRCE predala Skupštini predlog zakona o ukradenim bebama

Stranka Srbija centra (SRCE) saopštila je danas da je poslanička grupa te partije, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, predala Skupštini predlog zakona o ukradenim bebama, jer taj oblik trgovine ljudima predstavlja društveno opasan oblik kriminaliteta, koji zahteva sveobuhvatan odgovor države na sprečavanje tih nehumanih praksi.

Trgovina bebama u Srbiji je višedecenijski fenomen koji se javlja u dva pojavna oblika – krađa beba posle porođaja u porodilištima i zloupotreba kod usvajanja, objasnile su poslanice SRCE Tijana Perić Diligenski i Tatjana Marković – Topalović.

Cilj predloga je rasvetljavanje višedecenijske „krađe“ beba, koja nikada nije rezultirala kažnjavanjem odgovornih lica za ta nedela jer, kako je objašnjeno, otkrivanje istine o ukradenim bebama, ostvarivanje prava na otkrivanje biološkog identiteta i uspostavljanje pravde su okosnica tog predloga.

Krađa beba postaje zločin protiv čovečnosti koji ne zastareva, pa će srodnici otetog lica do četvrtog stepena srodstva imati pravnu mogućnost da ga traže. U skladu sa namerom zakonodavca, žrtve će imati besplatno pravo uvida i dobijanje kopije potrebnih dokumenata, kao i pravo na besplatnu medicinsku, pravnu i psihološku pomoć u svim fazama potrage, navodi se u predlogu.

Efekti zakona će se, prema predlagačima, ogledati u traganju za istinom o događajima koji su se desili, uspostavljanju pravde na date događaje, sveobuhvatnoj reparaciji i uspostavljanju garancije za neponavljanje događaja koji su se desili.

Predlogom zakona o „ukradenim bebama“ menja se i institucionalni okvir za rešavanje „bebi afere“ tako što se uvodi specijalna policijska jedinica, tužilaštvo usko specijalizovano za te slučajeve, jedinstvena DNK banka, državni arhiv žrtava krađe beba i komisija za pravo na identitet.

Sa navedenim institucionalnim okvirom i pravnim argumentom da „krađa beba“ ne zastareva, država može da kazni i da ubuduće spreči da naša novorođenčad postanu „zlatna vekna“ na nelegalnom tržištu trgovine ljudima, ističe SRCE.