Sve veći broj stranih radnika u Srbiji: Lista deficitarnih zanimanja u pripremi

Sve veći broj stranih radnika u Srbiji: Lista deficitarnih zanimanja u pripremi

U Srbiju stiže sve više stranih radnika, a prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, od januara do 10. oktobra izdato je 16.124 dozvola za rad stranim državljanima. Iako su ove brojke zvanične, nezvanični podaci ukazuju da ih je mnogo više. Kako bi se odgovorilo na rastuću potražnju za radnom snagom, radna grupa trenutno priprema listu od 50 do 100 deficitarnih zanimanja koja bi mogla da popune radnici iz inostranstva.

Dok se mnogi građani Srbije iseljavaju u potrazi za boljim uslovima, zemlje poput Nemačke beleže rast imigracije radnika sa Zapadnog Balkana, među kojima je i veliki broj ljudi iz Srbije. S druge strane, sve češće se u Srbiji, naročito u uslužnim delatnostima, mogu sresti radnici iz raznih krajeva sveta, poput konobarice iz Indonezije, Rijali Anisivara, koja radi u Beogradu.

Kako navodi Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije, nova lista deficitarnih zanimanja omogućiće jednostavnije zapošljavanje stranaca, bez dodatnih potvrda o dostupnosti domaće radne snage.