Štrajk upozorenja USPR Beograda: U ponedeljak bez škole

Štrajk upozorenja USPR Beograda: U ponedeljak bez škole

Unija sindikata prosvetnih radnika Beograda najavila je jednodnevni štrajk upozorenja u ponedeljak, 16. septembra.

Kako se navodi u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Beograda, tog dana neće se održati nastava se u školama.

Istog dana, kako navode, biće održan protest „Stop lažnim obećanjima“, u parku Manjež, prekoputa Ministarstva prosvete, na kome će prisustvovati članovi sva četiri reprezentativna sindikata.

„Još je Makijaveli u 15. veku napisao: ‘Dato obećanje bilo je potreba prošlosti prekršena reč je potreba sadašnjosti’. Vođena ovim motom, naša Vlada iz dana u dan pokazuje svoj odnos prema prosvetnim radnicima Srbije, zavodeći javnost i gurajući problem pod tepih, nadajući se da će još jedan, pa još jedan, pa još jedan razgovor…dovesti do razvodnjavanja problema i zaborava, uveravajući prosvetnog radnika da je dobio i više nego što je zaslužio.Vodeći se Makijavelističkom citiranom floskulom, Vlada Republike Srbije već skoro godinu dana izbegava da realizuje potpisani Protokol, da izmeni Krivični zakonik i druga akta, pokazujući ne samo nepoštovanje rada, truda i zalaganja prosvetnog radnika, nego i nepoštovanje sopstvene reči“, navode u saopštenju.

Iz Unije sindikata pitaju kakva se poruka šalje mladima, čiji su nastavnici uniženi.

„Da li je to poruka da će ih tući, da neće imati zakonsku zaštitu i da okrenu drugiobraz više puta, da će im plata biti mnogo niža od prosečne, da će dugo čekati dabudu primljeni u stalni radni odnos, da će im vikendi prolaziti u pisanju administracije i da uz sve to treba da zadrže i entuzijazam?“, navode u saopštenju.