Stoltenberg: Rat u Gazi ne sme da oslabi podršku Ukrajini

Stoltenberg: Rat u Gazi ne sme da oslabi podršku Ukrajini

„Rat u Gazi ne sme da dovede do slabljenja naše volje i sposobnosti da podržimo Ukrajinu. Bliži se nova zima i moramo očekivati nove napade na snabdevanje energijom i drugu kritičnu infrastrukturu. Nema znakova da Rusija planira mir. Naprotiv, planiraju još rata. Zato moramo nastaviti da podržavamo Ukrajinu. To znači više oružja. I to kažem zato što želim mir u Ukrajini“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na 75. Nordijskom savetu u Oslu, Norveška.

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, ruski predsednik Putin može danas da zaustavi rat prestankom napada na suseda. U međuvremenu, Ukrajina nema tu opciju.

„Ako Ukrajina prestane da se brani, biće okupirana. A okupacija nije mir… Zato se Ukrajinci bore. Sa hrabrošću i odlučnošću. Ali hrabrost ne zaustavlja bombe. Odlučnost ne presreće rakete. To je ono što oružje radi. Visokog kvaliteta – iu velikim količinama. Tenkovi, protivvazdušna odbrana, borbeni avioni i municija“, naglasio je on.

Stoltenberg je nazvao sveobuhvatnu invaziju Rusije na Ukrajinu strateškim porazom Kremlja. „Rusija je izgubila. Izgubila je desetine hiljada vojnika. Izgubila je velike količine vojnog materijala. I izgubila je politički uticaj i sve je više izolovana. Invazija na Ukrajinu je strateški poraz Rusije“, rekao je on i dodao da što je Ukrajina jača na bojnom polju, to će ona biti jača za pregovaračkim stolom.

Generalni sekretar NATO je istakao da su se sve zemlje NATO složile da Ukrajina treba da postane članica NATO-a. A saveznici su na samitu u Viljnusu doneli tri važne odluke kako bi to i ostvarili.

„Prvo smo uklonili jedan od dva koraka u procesu članstva. Uklonili smo zahtev za MAP, Akcioni plan za članstvo i time znatno skratili put. Drugo, stvorili smo potpuno novu političku platformu. Osnovali smo Savet NATO-Ukrajina. Gde se sastajemo kao ravnopravni radi konsultacija i možemo donositi odluke. I treće, usvojili smo sveobuhvatan paket koji obezbeđuje da Ukrajina i snage NATO-a mogu u potpunosti da komuniciraju“, naglasio je Stoltenberg.

On je naglasio da ulaganje u bezbednost Ukrajine znači i ulaganje u bezbednost saveznika.

„Ako Putin pobedi u Ukrajini, to će biti tragedija za Ukrajince. Ali to je i opasno za nas. To će nas učiniti ranjivijim. Poruka Putinu i drugim autoritarnim liderima biće da će, ako upotrebe vojnu silu, dobiti ono što žele“, rezimirao je Stoltenberg.