Stočari traže veću podršku Ministarstva, prete prosipanjem stajnjaka po drumovima

Stočari traže veću podršku Ministarstva, prete prosipanjem stajnjaka po drumovima

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da su predstavnici tri udruženja stočara razgovarali sa savetnicima premijera i predsednika Srbije i ispostavili više zahteva, a ako oni za deset dana ne budu ispunjeni, pozvaće stočare da prosipaju stajnjak po drumovima.

On je rekao da sastanku u Vladi Srbije zbog infekcije korona virusom nije prisustvovao premijer Miloš Vučević, već njegov savetnik Danilo Golubović i šef kabineta Žarko ;Mićin, kao i savetnik predsednika Srbije Dragan Glamočić, a Ministarstvo poljoprivrede nije imalo predstavnika.

Osim predstavnika Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije u razgovoru su učestvovali i predstavnici Udruženja odgajivača goveda Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda, rase „limuzin“.

„Iz razgovora smo stekli utisak da Vlada ne želi da oživljava stočarstvo i da ne želi da realizuje obećanje oredsednika Srbije Aleksandra Vučića o podsticajima ovoj grani poljoprivrede“, rekao je Palamarević za Betu posle sastanka.

Dodao je da sredstva koja su opredeljena za subvencije za biljnu proizvodnju vode stočarstvo u „dalju propast“.

Palamarević je rekao da u „Ministarstvu poljoprivrede vlada neznanje, a rezultat toga je da je u ovoj godini za 600 miliona evra uvezeno mleka, mesa i proizvoda od tih sirovina“.

On je rekao da su predstavnici tih udruženja zatražili da se povećaju subvencije za domaće junice sa sadašnjih 40.000 dinara, na 150.000 dinara, a za priplodne krave sa sadašnjih 40.000 dinara na 55.000 dinara, „kako je Vučić obećao“.

Na listi zahteva je i povraćaj stočarima akcize za 130 litara dizela po hektaru i uvođenje subvencija za livade od 35.000 dinara po hektaru.

Među zahtevima je i podrška resornog ministarstva za investicije u farme goveda.

Stočari su zatražili i da se definiše status poljoprivredika i iščisti registar goveda od „lažnih“ grla, kao i da se reguliše radni odnos žena koje rade na poslovima muže krava.