Stigli rezultati dosad najvećeg istraživanja javnog mnjenja o protestima

Stigli rezultati dosad najvećeg istraživanja javnog mnjenja o protestima

Polovina građana Srbije podržava proteste “Srbija protiv nasilja”, pokazalo je istraživanje organizacije CRTA. Rezultati pokazuju da je među njima najviše onih kojima nisu bliske ni vladajuće ni opozicione partije, ali da podršku protestima daje i svaki peti građanin koji je simpatizer stranaka na vlasti. Kao posledica, smanjuje se broj neopredeljenih, a znatno je porastao i udeo onih koji ističu da su bliži opoziciji.

Ovo su i glavni nalazi istraživanja koje je rađeno telefonski od 10. do 15. juna, na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 1.065 ispitanika. Rezultati pokazuju da za proteste znaju gotovi svi građani Srbije – 93 odsto, a da ih podržava polovina – 50 odsto.

“Podrška protestima ne pada ispod 50 odsto ni u jednom od regiona u Srbiji, ali jeste nešto niža u ruralnim krajevima, među najstarijima i među građanima sa nižim obrazovanjem”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Trećina ispitanika navela je da je bila na protestima, a oko 35 odsto njih je reklo da bi volelo da se priključi tim skupovima.

Zanimljivo je i da petina građana podržava sve zahteve protesta, a da više od dve trećine podržava barem deo. Samo devet odsto građana ne podržava ni jedan zahtev.

Crta dalje navodi da kao posledica protesta opada procenat politički neopredeljenih građana. Udeo onih koji ističu da su bliži opoziciji znatno je viši u odnosu na prethodni period, što se ne može reći za građane koji ističu da su im bliže partije na vlasti.

“Navedeno ukazuje da je na delu snažna politička mobilizacija koja u nešto većoj meri ide na ruku opoziciji, naročito u Beogradu”, zaključuje se u nalazima istraživanja.