SAD izražava razočaranje zbog akcija kosovske policije na severu KiM

SAD izražava razočaranje zbog akcija kosovske policije na severu KiM

Američki Stejt department izrazio je razočaranje zbog akcije kosovske policije u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije (KiM). Ova akcija, koja nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima, dodatno je eskalirala tenzije u regionu, navodi se u saopštenju.

„Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije,“ stoji u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici kosovske policije zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM.

Stejt department ističe da ovakvi potezi podrivaju percepciju o dobroj veri Prištine u rešavanju otvorenih pitanja sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU. Vlada SAD dosledno je pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, što je ponovila i podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

U saopštenju se takođe ponavlja zabrinutost SAD zbog primene uredbe Centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM. Vašington apeluje na Prištinu da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU, kako bi se rešila pitanja normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i pozabavila osnovnim potrebama svih svojih građana, uključujući i srpsku manjinu.

Akcija kosovske policije uključivala je zatvaranje ekspozitura Poštanske štedionice u četiri srpske opštine na severu KiM, dok su građani pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja. Direktor filijale Banke Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, Igor Radić, bio je priveden, pa pušten.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazuje očaj zbog nemogućnosti ulaska Kosova u Savet Evrope. Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, istakao je da je upad u ekspoziture Poštanske štedionice eskalatorni potez Prištine, sa ciljem izazivanja nemira i haosa te ukidanja srpskih institucija na KiM.

Prema uredbi usvojenoj od strane prištinskih institucija, od 1. februara gotovinske transakcije na KiM dozvoljene su samo u evrima, čime se zabranjuje upotreba dinara. Ova uredba dovela je u pitanje egzistenciju Srba na KiM, jer svoja primanja dobijaju u dinarima.