Memorijalni centar „Staro sajmište“ otvara vrata rekonstruisane Centralne kule

Memorijalni centar „Staro sajmište“ otvara vrata rekonstruisane Centralne kule

Memorijalni centar „Staro sajmište“ je organizovao prvi obilazak obnovljene Centralne kule, čime je obeležen značajan korak u očuvanju istorijskog nasleđa ovog mesta. Posetioci su imali priliku da razgledaju novi kompleks i izložbu „Logor na Beogradskom sajmištu“.

Prvih 30 posetilaca prošlo je kroz bogatu istoriju Starog sajmišta, koja obuhvata period od 90 godina. Od svog osnivanja 1937. godine kao Beogradski sajam, simbol privrednog napretka predratne Jugoslavije, preko perioda Drugog svetskog rata kada je postao logor za Jevreje, Rome i Srbe, do vremena kada je postao najveća likovna kolonija u regionu.

Jedna anketirana građanka istakla je važnost ovog mesta za kulturu sećanja: „Vrlo je važno ne samo za Beograđane nego i za građane Srbije da znaju šta se desilo ovde prvo sa jevrejskim stanovništvom, a posle sa srpskim, komunistima, za vreme Drugog svetskog rata koji su stradali na Sajmištu.”

Sugrađanin je dodao da je radostan što se uspomene čuvaju na pozitivan način.

U Prihvatnom logoru Zemun, koji je ovde postojao od proleća 1942. do leta 1944., bilo je zatočeno 32.000 ljudi, a više od 10.500 ih je izgubilo život.

„Da ljudi vide šta je ovde bilo, na osnovu naših iskaza, na osnovu izložbe koja je ovde organizovana u Centralnoj kuli, koja je začetak našeg Memorijalnog centra, koji treba da obuhvati sve malobrojne ostale objekte nekadašnjeg Beogradskog sajma, koji je bio mesto masovnog stradanja i gubitka ljudskih života tokom Drugog svetskog rata,” rekao je Milan Koljanin, rukovodilac Odeljenja za istraživanje Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Organizatori smatraju važnim da se zna i o ratnom i o posleratnom periodu, kada je Staro sajmište oživelo zahvaljujući omladinskim brigadama i najvećoj umetničkoj koloniji u regionu.

„Ovde su umetnici imali priliku da stvaraju slobodno i razgovaraju o različitim temama, pa čak i političkim, i da žive jedan drugi život. Sajmište je taj život živelo do skoro. Memorijalni centar je sada na njegovom mestu, umetnička kolonija se polako gasi, ali mi ćemo čuvati sećanje i na taj period,” rekla je Asja Drača Muntean, izvršna direktorka i kustoskinja Memorijalnog centra „Staro sajmište“.

Rekonstrukcija Centralne kule, koja je trajala dve godine, koštala je oko pet miliona evra. Obilazak kompleksa „Staro sajmište“ biće organizovan jednom mesečno.