EU upozorava Prištinu da izbegne jednostrane korake u vezi sa mostom na Ibru

EU upozorava Prištinu da izbegne jednostrane korake u vezi sa mostom na Ibru

Portparol Evropske unije, Peter Stano, naglasio je da je stav EU u vezi sa glavnim mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici jasno izražen u poslednjim danima i nedeljama, i da se taj stav nije promenio. Stano je apelovao na vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane i nekoordinisane korake te da sve odluke donose u okviru dijaloga sa međunarodnim partnerima.

Na konferenciji za medije, Stano je istakao da postoje stalne rasprave i kontinuirane diskusije o pitanju mosta i ponovio da EU preferira da se o ovom pitanju razgovara kroz dijalog, a ne kroz jednostrane odluke. Istakao je da je važnije fokusirati se na prevenciju nekoordinisanih koraka koji bi mogli imati negativne posledice za pogođene zajednice i administraciju u Prištini.

Upitan o mogućim posledicama ako bi most bio otvoren pre novog sastanka, Stano je rekao da EU ne želi da spekuliše o mogućim scenarijima. Umesto toga, EU se angažuje sa partnerima u regionu i međunarodnoj zajednici kako bi se izbegli koraci koji bi mogli pogoršati situaciju.

Stano je dodao da trenutno ne postoji konkretan datum za rešavanje pitanja mosta, ali je stav EU jasan: potrebno je razgovarati sa Prištinom i međunarodnim partnerima o bilo kakvim koracima u vezi sa otvaranjem mosta.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo, gde pretežno žive Albanci, i severni deo, u kojem je 95% stanovništva Srbi. U prethodnim pokušajima otvaranja mosta, dolazilo je do sukoba između zajednica, a most je pod stalnom zaštitom italijanskih karabinjera iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini su najavile otvaranje mosta, što je naišlo na oštar protest EU, OEBS-a, Euleksa, KFOR-a i SAD-a. Ove organizacije smatraju da pitanje mosta mora biti deo dijaloga između Beograda i Prištine uz posredstvo EU.