Stanislav Hočevar: Moja velika molba Srbiji

Stanislav Hočevar: Moja velika molba Srbiji

Moja velika molba Srbiji je, jer je na geostrateški osetljivom položaju, da živi svoju harizmu, jer vi ste slobodni i možete da imate dobar odnos i sa grčkim crkvama i sa slovenskim crkvama, poručio je u razgovoru za „Vreme“ donedavni nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je posle 22 godine na čelu Beogradske nadbiskupije otišao u penziju.

Mišljenja sam da sada mora i društvo u Srbiji, a posebno većinska Crkva, dobro da shvati ovaj istorijski momenat. A ovo društvo i Crkva imaju u sebi mnogo potencijala da razvijaju prave vrednosti, smatra Hočevar.

Čudim se da se u zemlji sa toliko kapaciteta nismo nijednom susreli, mi kao predstavnici crkava i verskih zajednica, zajedno da razgovaramo o tako važnim temama. Za mene duhovni dijalog ne bi trebalo da bude usmeren odmah na kritiku, već na traženje novih šansi, istakao je nadbiskup.

Ne možemo biti zatvoreni za drugog, a smatrati da smo otvoreni prema Bogu. I ne možemo doći na nebo sako se na zemlji ne trudimo da nebo stvaramo, istakao je Hočevar.

Mogu da kažem, sada kada odlazim, da sam u Beogradu i Srbiji među ljudima iskusio jedno radikalno, duboko iskustvo prihvaćenosti, zaključio je nadbiskup.