Budžeti opština u Beogradu za vanredne situacije: Koliko novca je opredeljeno i kako funkcioniše?

Budžeti opština u Beogradu za vanredne situacije: Koliko novca je opredeljeno i kako funkcioniše?

Različite opštine u Srbiji suočavaju se sa različitim pristupima i budžetima za vanredne situacije, prema Zakonu o lokalnim samoupravama, otkriva izveštaj Državne revizorske institucije. Dok Opština Zvezdara izdvaja milion dinara za te namene, Opština Palilula izjavljuje da nema sredstava za ovu svrhu, što je, kako tvrde pojedini stručnjaci, situacija koja je prisutna u većini opština.

Savetnik za vanredne situacije u Opštini Zvezdara, Dragan Pajić, otkrio je za RTS da je prošlogodišnjim budžetom njihove opštine bilo opredeljeno milion dinara za vanredne situacije, kao i ista suma za nabavku vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Pajić ističe da su vanredne situacije nepredvidive situacije koje zahtevaju širu zajedničku akciju, a opštine su obavezne da imaju budžet za ovu svrhu.

Na primeru Opštine Zvezdara, Pajić objašnjava da su vanredne situacije prošlogodišnjim budžetom opredelile milion dinara, a ove godine su takođe obezbedili sredstva za te namene, dok je Opština Palilula izjavila da nemaju sredstava za ovu svrhu.

Pajić ističe da je saradnja sa drugim opštinama bitna, posebno u situacijama kada su elementarne nepogode prisutne, ali da je svaka opština suočena sa različitim izazovima u vezi sa vanrednim situacijama.

Uprkos ograničenjima budžeta, Pajić naglašava da su opštinske vlasti otvorene za komunikaciju sa građanima i da rade na tome da ih usmere do nadležnih institucija koje mogu da im pruže pomoć. Ipak, nedostatak sredstava izaziva izazove u sprovođenju efikasnih mera u slučaju vanrednih situacija.