Šta se krije iza odluke da Er Pink izgubi dozvolu za letenje u Srbiji

Šta se krije iza odluke da Er Pink izgubi dozvolu za letenje u Srbiji

U ekspanziji vazdušnih putovanja, Er Pink je bio poznat po svojoj prisutnosti na srpskom nebu. Međutim, ta era je sada došla svom kraju. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije nedavno je uklonio kompaniju Er Pink s liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera, stavljajući tačku na njihovu mogućnost letenja u zemlji.

Izveštaj nedeljnika „Radar“ prvi je skrenuo pažnju javnosti na ovu dramatičnu situaciju, otkrivajući da su tri kompanije, od kojih su dve u vlasništvu Željka Mitrovića, a jedna Nikole Petrovića, izgubile privilegiju komercijalnog letenja. Ova odluka nije samo administrativna formalnost; nosi sa sobom ozbiljne implikacije i budi brojna pitanja o poslovanju kompanija i identitetu putnika.

Prema izveštaju novinara „Radara“, Vuka Cvijića, ovaj potez je kulminacija niza nepravilnosti koje su identifikovane tokom evropskih provera. Te nepravilnosti dovele su do povlačenja dozvola Er Pinka i povezanih preduzeća, stvarajući pukotinu u dotadašnjem funkcionisanju vazdušnog saobraćaja u zemlji.

Međutim, stvari su daleko od transparentnih. Šta se tačno dešavalo u Er Pinkovim avionima ostaje tajna, sa špekulacijama o identitetu putnika koji su koristili ove letove. Navodi se da su među putnicima bili biznismeni bliski vlasti, što dodatno produbljuje misteriju koja okružuje ovaj slučaj.

Nikola Petrović i Željko Mitrović, suvlasnici Er Pinka, reagovali su na ovu situaciju tvrdnjom da su sami zatražili povlačenje dozvola, ali ova izjava nije umirila sumnje ili rasvetlila pozadinu događaja. Stručnjaci iz oblasti vazduhoplovstva i dalje razmatraju mogući pritisak koji je doveo do ovakve odluke, posebno s obzirom na nedostatak jasnih objašnjenja s strane srpskih vlasti.

Ovaj slučaj stavlja Direktorat civilnog vazduhoplovstva pod mikroskop i postavlja ozbiljna pitanja o njegovoj nezavisnosti i sposobnosti da deluje u interesu javnosti. Dok se Er Pink spušta na zemlju, ostaje da se vidi kakve će dalje implikacije ova situacija imati na vazdušni saobraćaj u Srbiji i šire.