Šta se dešava sa vašim penisom dok starite?

Šta se dešava sa vašim penisom dok starite?

Svi delovi vašeg tela stare i penis nije izuzetak.

Promene u izgledu ili radu vašeg penisa mogu biti znaci osnovnih zdravstvenih problema i mogu uticati na kvalitet vašeg života. Zato je važno razumeti koje su promene normalne i kada tražiti pomoć.

Evo šta možete očekivati da će se desiti vašem penisu kako starite i kada treba da budete zabrinuti.

Ne postoje definitivni dokazi da će se dužina i obim vašeg penisa prirodno menjati kako starite, uprkos onome što možda čitate.

To je zato što ne postoji studija koja prati iste odrasle osobe i njihova merenja penisa tokom decenija; postojeće studije samo upoređuju veličinu penisa između različitih odraslih osoba različitog uzrasta.

Takođe postoji mnogo različitih načina za merenje veličine penisa – uključujući rastegnuti, mlohavi (diski) i uspravni. Ovo otežava poređenje studija.

Međutim, za neke ljude, uslovi povezani sa starenjem mogu izgledati da smanjuju dužinu penisa. Ovi uključuju:

  • gojaznost (koja skriva bazu penisa)
  • efekti operacije prostate (privremeno)

Pejronijeva bolest (gde ožiljci u fibroznom sloju penisa uzrokuju da se nenormalno savija).

Dužina penisa u erekciji se takođe može smanjiti sa godinama zbog:

  • erektilna disfunkcija (nemogućnost postizanja erekcije dovoljne za seksualnu aktivnost)
  • manja elastičnost penisa, što smanjuje koliko se penis širi.

Erektilna disfunkcija pogađa 15% muškaraca u 50-im godinama do skoro 90% muškaraca starijih od 80 godina, prema engleskoj studiji na više od 6.000 ljudi. Postojeća zdravstvena stanja su značajno povećala rizik, a rizik je bio više nego udvostručen kod onih koji su svoje zdravlje ocenili kao pošteno do loše.

Lekovi kao što su sildenafil (Viagra) i tadalafil (Cialis) mogu pomoći. Ali oni ne poništavaju osnovno oštećenje krvnih sudova i nerava koji uzrokuju erektilnu disfunkciju. Na kraju, drugi tretmani – kao što su injekcije ili pumpe za penis – mogu biti opcije.

Druge promene koje se javljaju sa godinama uključuju smanjenu osetljivost penisa, što može smanjiti uzbuđenje. Ejakulacija je odložena i ređe se dešava.

Zapremina sperme i snaga ejakulacije se smanjuju sa godinama. Vreme potrebno da se „oporavi“ od ejakulacije i ponovo postane seksualna reakcija (poznato kao refraktorno vreme posle ejakulacije) takođe se povećava sa godinama.

Dostizanje orgazma je „nemoguće“ ili „umereno teško“ za 33% muškaraca u 70-im godinama.

Obično se ne očekuje da će se oblik vašeg penisa promeniti sa godinama. Međutim, Pejronijeva bolest (nenormalno savijen ili zakrivljen penis) postaje sve češća sa godinama. To može biti zbog nagomilavanja štete od manjih povreda tokom vremena.

Ovo stanje pogađa 6,5% muškaraca starijih od 70 godina i može izazvati kratkotrajni bol i dugotrajnu erektilnu disfunkciju.

Simptomi donjeg urinarnog trakta kao što su inkontinencija, slab mlaz mokraće, problemi sa početkom i prestankom mokrenja i nokturija (često noćno mokrenje) se povećavaju kako starimo.

Ovi simptomi su umereni do teški kod skoro 50% muškaraca starijih od 65 godina i 70% muškaraca starijih od 80 godina. Ovo je verovatno zbog veće stope benigne hiperplazije prostate (uvećane prostate) kako muškarci stare, što ima različite efekte, uključujući protok urina.

Fizičke i funkcionalne promene na penisu mogu uticati na zdravlje i dobrobit muškarca.

Problemi sa erekcijom ili ejakulacijom mogu smanjiti nečiji kvalitet života ako i dalje žele da imaju seks. Dakle, otvorena diskusija sa partnerom, traženje podrške i stručni savet mogu pomoći.

Simptomi donjeg urinarnog trakta takođe mogu uticati na mentalno zdravlje i lične odnose muškarca.

Erektilna disfunkcija takođe može da nagoveštava ozbiljne zdravstvene probleme kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes i poremećaji nervnog sistema.

Na taj način, penis odražava vaskularno zdravlje u ostatku tela. Dakle, erektilna disfunkcija može predvideti rizik od budućeg srčanog ili moždanog udara.

Simptomi donjeg urinarnog trakta su takođe često povezani sa seksualnom disfunkcijom i mogu povećati rizik od infekcija urinarnog trakta i hronične bolesti bubrega.

Normalno starenje uključuje promene na krvnim sudovima penisa, nervima i povezanim organima, kao što je prostata. Dakle, kako starite, normalno je da imate:

  • manje promene u veličini i obliku penisa
  • postepeno smanjenje erektilne funkcije i osetljivosti
  • blagi simptomi mokrenja koji vam ne smetaju.

Ostati zdrav i redovno posećivati svog lekara opšte prakse radi provere uobičajenih stanja (kao što je visok krvni pritisak) trebalo bi da uspori ove promene vezane za uzrast. Druga zdravstvena stanja (kao što je dijabetes) ubrzavaju ove promene.

Međutim, važno je potražiti medicinsku pomoć ako:

  • postoji značajna promena u veličini ili obliku penisa ili ako se pojave neobične kvržice
  • postoji bol ili nelagodnost u ili oko vašeg penisa
  • erektilna disfunkcija postaje uporna ili vam smeta
  • urinarni simptomi se javljaju iznenada ili vam smetaju.